Samospráva

Pomoc bez súdov a bezplatná: Aj to môžu nájsť ľudia v priestoroch prešovského magistrátu

Bezplatná služba, ktorú môžu nájsť občania v priestoroch prešovského Mestského úradu už tretí rok. Viete o nej?

Ilustračný obrázok k článku Pomoc bez súdov a bezplatná: Aj to môžu nájsť ľudia v priestoroch prešovského magistrátu
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Reč je v tomto prípade konkrétne o bezplatnej mediačnej a probačnej službe. Prešovská samospráva začala spoluprácu s mediátormi ako prvá na Slovensku.

Spolupráca so samosprávou

Nechcete sa súdiť? Skúste pomoc mediátora. Pomoc bez súdov. A bezplatná. Ako uvádza radnica, práve mediácia je totiž jednou z ciest, ako vyriešiť spor bez súdov, je cestou kedy nezaineresovaný mediátor ponúka účastníkom sporu iný pohľad na konflikt a hľadá praktické riešenie, dohodu, ktorá upokojí obe strany.

„Spolupráca radnice pri poskytovaní bezplatnej mediačnej a probačnej služby je našou pomocou tým, ktorí sa dlhodobo domáhajú spravodlivosti, alebo sami nevedia nájsť inú cestu k vyriešenie sporu,“ konštatuje primátorka Andrea Turčanová. Práve za ňou pred troma rokmi prišli čerství absolventi štúdia mediácie s myšlienkou, že jednou z foriem ako zvýšiť povedomie spoluobčanov o mediácii, by mohla byť spolupráca so samosprávou.

„Služba sa osvedčila o čom svedčí každoročne stúpajúci počet klientov,“ hovorí mediátor Jozef Bialončík, ktorý je pri projekte od jeho spustenia pred tromi rokmi. Odvtedy mediátorov môžu občania nájsť každú stredu v budove Mestského úradu v Prešove na Hlavnej 73. „V Prešove sa nám podarilo prispieť k tomu, aby ľudia vo väčšej miere využívali možnosť riešenia konfliktu pokojnou cestou v rámci dohody, a aby mali participáciu na vzniku takejto dohody. Verím, že sa Prešovom budú inšpirovať aj ďalšie samosprávy.“

O stúpajúcom záujme o túto službu svedčí aj štatistika. „Mediačná a Probačná služba bola spustená v júni 2015 a za prvý polrok využilo naše služby 38 občanov. V sporoch, ktoré priviedli občanov k nám, dominovali občiansko – právne pred rodinnoprávnymi spormi. Takáto štruktúra bola aj v roku 2016 kde nás navštívilo 48 klientov,“ hodnotí prvé roky existencie tejto služby Jozef Bialončik.

Starší dominovali

V rámci vekovej štruktúry dominovali ľudia nad 66 rokov. „Práve táto veková skupina v nás vidí akúsi poslednú inštanciu – nádej, aby sme jej pomohli, a aj keď sa primárne nemusí spor riešiť mediáciou, respektíve ich spor nie je vhodný na mediáciu, sme ochotný im načúvať, keďže často majú pocit, že im nik nemá ochotu a snahu pomôcť,“ prezrádza Jozef Bialončik.

V roku 2017 službu využilo až 87 klientov, z ktorých 43 percent bolo vo veku nad 66 rokov. Vo vekovej kategórii 19–45 rokov bola takmer štvrtina klientov. Mediátori sa ich problémom venovali takmer 100 hodín. Najviac ľudí mediátorov vyhľadalo po odporúčaní svojich známych, vyše 16 percent sa ich o službe dozvedelo prostredníctvom webovej stránky mesta, alebo z Prešovského magazínu.

„Veľmi sa nám osvedčila spolupráca so študentmi GTF PU, kde sme ponúkli študentom vidieť v praxi ako prebieha služba na MsÚ. Študenti mali možnosť v reáli vidieť prácu mediátora, aj keď nie priamo pri výkone mediácie, ale v procese prvého kontaktu s klientom,“ dodáva mediátor.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM