Správy Samospráva

Polemika o vyučovaní: PSK odporúča otvoriť župné školy len k vysvedčeniu 30. júna

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja ostanú zrejme zatvorené do posledného dňa školského roka.

Ilustračný obrázok k článku Polemika o vyučovaní: PSK odporúča otvoriť župné školy len k vysvedčeniu 30. júna
Zdroj: TASR

Stredoškoláci sa po viac ako troch mesiacoch môžu stretnúť so svojimi spolužiakmi a prevziať vysvedčenia za školský rok 2019/2020.

Jedálne a internáty zatvorené

Ako uviedla hovorkyňa PSK Dáša Jeleňová, PSK je zriaďovateľ 73 stredných škôl a v súvislosti s uvoľňovaním protiepidemických opatrení odporúča riaditeľom otvoriť školy len na odovzdanie vysvedčení.

Malo by sa tak stať v posledný deň školského roka 30. júna s možnosťou prevziať si vysvedčenia ešte v termínoch od 1. do 3. júla, respektíve po 24. auguste.

Odovzdávanie a preberanie učebníc navrhuje realizovať až v septembri na začiatku nového školského roka. Školské jedálne a školské internáty ostanú do konca školského roka zatvorené.

Začali rekonštrukcie

„Nezdá sa nám celkom efektívne zabezpečiť plnohodnotnú prevádzku škôl, jedální a internátov v posledný týždeň školského roka, keďže opäť je dochádzka žiakov do škôl dobrovoľná. Navyše mnohé naše zariadenia využili čas a už počas pandémie začali s opravami budov a rekonštrukciami, ktoré nechceme zbrzdiť pre opätovnú zmenu režimu, s ktorou sme už ani nepočítali,“ uviedol vedúci Odboru školstva PSK Ján Furman. Ako dodal, do škôl sa v pondelok 22. júna vrátia pedagogickí, odborní a nepedagogickí zamestnanci.

„Školy budú v posledný júnový týždeň ešte realizovať dištančné vzdelávania, ale musia sa pripraviť na ukončenie školského roka, uzatvorenie triednych kníh a vyhotovenie vysvedčení. Okrem toho zamestnancov čaká veľa administratívnej práce, zasadnutia pedagogických rád, predmetových komisií a zabezpečenie ďalšej agendy pri príprave nového školského roka,“ dodal J. Furman.

Ako zároveň pripomenul, otvorenie stredných škôl, ako aj organizačné zabezpečene konca školského roka je v kompetencii vedenia príslušnej školy, preto odporúča žiakom i rodičom sledovať konkrétne informácie a aktuálne oznámenia aj na ich oficiálnych webových portáloch.

Prešovská župa usmerneniami reaguje na uvoľňovanie opatrení štátu na stredných školách, na ktorých je od 22. júna možné realizovať prezenčné vyučovanie. Odporúčania PSK sú okrem iného výsledkom obdobného postupu samosprávnych krajov v rámci rokovaní SK8.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM