Zuzana Vajayová Krimi

Pojednávanie vo veci únosu starca odročili na 14. novembra

Hlavné pojednávanie s Jánom F. a Marekom M., ktorí pred senátom Okresného súdu v Prešove čelia obžalobe z únosu a vydierania 89-ročného dôchodcu, dnes odročili na 14. novembra.

Na pojednávanie sa nedostavil obžalovaný Marek M., ktorý písomne oznámil, že je hospitalizovaný vo Vyšných Hágoch.

Predseda senátu informoval, že obžalovaný Ján F. podal písomne námietku voči zaujatosti a predpojatosti celého senátu, pričom dôvody rozpísal na siedmich stranách. Obžalovaný však dnes priamo na pojednávaní námietku stiahol.

Obžalovaný zároveň požiadal súd, aby bol vypočutý ďalší svedok. Aké skutočnosti by mal svedok objasniť, Ján F. nešpecifikoval. Uviedol iba toľko, že svedok bude vypovedať priamo k skutku, preto dnes nechce hovoriť o konkrétnostiach, nakoľko sa obáva zmarenia výpovede. Podrobnosti a zdôvodnenie obžalovaný predloží senátu písomne.

Hlavné pojednávanie s obžalovanými sa začalo koncom minulého roka, poškodený dôchodca Eugen Mudrák sa ho však nedožil, zomrel niekoľko týždňov predtým. Obžalovaný Ján F. čaká na rozhodnutie súdu vo väzbe, Marek M. je na slobode.

Mužov prokuratúra obžalovala z trestných činov vydieračského únosu a podvodu. Starca mali začiatkom septembra 2009 vylákať z domu pod zámienkou, že má ísť do zariadenia, kde je umiestnená jeho postihnutá dcéra. Jeden z mužov sa predstavil ako zamestnanec hospicu, dôchodcu presvedčil, aby s ním odišiel autom, kde mu údajne dal vypiť džús s omamnou látkou.

Potom vraj dôchodcu proti jeho vôli držali v jednom z bytov, v ktorom ho údajne nútili, aby podpísal zmluvu na predaj svojho rodinného domu. Kúpna cena mala byť výrazne nižšia, ako bola skutočná hodnota. Okrem toho mu vraj z účtu neoprávnene vybrali peniaze. Jeden z obžalovaných sa pokúsil na druhý deň od susedy poškodeného získať kľúče od spomínaného domu. Tej to však bolo podozrivé a informovala políciu, ktorá neskôr mužov zatkla.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM