Zuzana Vajayová Krimi

Pojednávanie vo veci údajného zneužívania maloletej odročili

Výpoveďou znalca z odboru informačných technológií pokračovalo dnes na Okresnom súde v Prešove hlavné pojednávanie s expolicajtom Jozefom P., ktorý čelí obžalobe zo sexuálneho zneužívanie svojej maloletej dcéry.

Podľa obžaloby mal Jozef P. od septembra 2009 do decembra 2010 vykonávať praktiky zamerané na uspokojovanie svojich sexuálnych potrieb. Takto údajne zneužíval bezbrannosť dieťaťa, čím mal spáchať zločin sexuálneho násilia.

Učiteľky v materskej škole si vraj všimli u dievčatka neprirodzené prejavy správania a upozornili na to psychologičku, ktorá neskôr vec oznámila polícii. Jozef P. vinu odmieta a rovnaký názor má aj jeho manželka. Tvrdí, že obvinenia sú vykonštruované a je odhodlaná svoju rodinu brániť.

Obžalovaný mal vo svojom počítači uložené súbory s erotickou tematikou. Znalec sa vo svojom posudku vyjadroval k získaniu fotografií a súborov z počítača a ďalších médií, ktoré zaistila polícia.

Na otázky, ktoré sa týkali spôsobu prenosu záberov a príslušných informácií, napríklad z mobilu do počítača, znalec odpovedal len čiastočne a v teoretickej rovine, nakoľko tieto skutočnosti neboli premetom zadania vyšetrovateľa. Hovorilo sa predovšetkým o zaznamenaných časoch pri jednotlivých fotografiách.

Znalec konštatoval, že jeho úlohou bolo vyťažiť dáta a nie hodnotiť súbory. Pripustil, že časové a dátumové informácie pri jednotlivých súboroch majú niekoľko špecifických údajov, tie sa však môžu napríklad prenosmi meniť, posunúť a po prenose sa nemusí dať zistiť, ako a kde boli zábery vyhotovené. Nakoniec prokurátor navrhol, aby bol posudok dopracovaný, pričom obžaloba navrhne nové zadania.

Pred súdom mala dnes ako svedok vypovedať aj ďalšia učiteľka z materskej školy. Tá však zaslala súdu ospravedlnenie s tým, že je dlhodobo práceneschopná. Senát pristúpil k čítaniu výpovedí z prípravného konania. Najbližší kolegovia obžalovaného i jeho manželky pred vyšetrovateľom uvádzali, že nepozorovali nič podozrivé v ich správaní.

Procesné strany sa dnes oboznámili aj s výpoveďou starostu obce Podhradík, kde v materskej škole v minulosti pôsobila jedna z učiteliek údajne zneužívaného dievčatka. Starosta vyšetrovateľovi potvrdil, že na učiteľku sa rodičia sťažovali a neskôr zo škôlky odišla.

Pred senátom majú vypovedať aj detská lekárka dievčatka a psychologička, ktorá po zaistení obžalovaného, vyšetrila maloletú na žiadosť matky. Tá dnes uviedla, že obe zbaví povinnosti mlčanlivosti v prípade zdravotnej dokumentácie. Pojednávanie odročili na 14. a 15. decembra tohto roka.

Zdroj: TASR Foto: Ilustačné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM