Správy

Pod Šarišským hradom sa bude súťažiť: Prídu majstri v kosení ručnou kosou

Účastníci majstrovstiev v kosení ručnou kosou sa stretnú vo Veľkom Šariši. A to už v nedeľu 4. júna na 12. ročníku podujatia Šarišske kosače a kosačky.

Ilustračný obrázok k článku Pod Šarišským hradom sa bude súťažiť: Prídu majstri v kosení ručnou kosou
Zdroj: TASR

Súťažiť sa bude v areáli jazdeckých parkúrových pretekov pri Toryse od 9.00. Organizátori presunuli tradičné podujatie zo soboty na nedeľu s cieľom prilákať viac divákov. V súťažnej časti očakávajú viac ako 50 koscov z celého Slovenska. Informoval o tom jeden z organizátorov Dušan Lukáč.

Hodnotí sa rýchlosť

„Bude to podľa koseckého kalendára 4. júna. Chceme osloviť turistov, práve preto to skúšame preniesť na nedeľu, snáď bude väčšia účasť hlavne publika. Koscov z celého Slovenska chodí vždy okolo päťdesiat. Sú to od detí od troch rokov, ktorí vedia chytiť do rúk kosu – ozaj máme aj trojročných, až do 80– až 85-ročných. Máme aj koseckú ligu,“ uviedol Lukáč.

Súťaž Slovenská liga v kosení má kategórie ženy – bez určenia veku, mládež do 18 rokov bez rozdielu pohlavia, muži do 60 rokov a muži nad 60 rokov. Chlapi budú kosiť kus lúky o rozlohe 50 štvorcových metrov, mládež a ženy budú mať o polovicu menší úsek. Hodnotí sa rýchlosť, ale za nekvalitu môže kosec dostať trestné minúty. V nesúťažnej časti si môže kosenie skúsiť každý záujemca, naučiť sa to môžu v škole kosenia.

Lukáč doplnil, že kultúrny program bude tohto roku bohatší, lebo mesto oslavuje 800. výročie prvej písomnej zmienky o Veľkom Šariši. Začína Festivalom historického kosenia a ľudového umenia.

Čo bude v programe

Vystúpia deti z materskej a základnej školy, detský folklórny súbor Ďatelinka, ľudová hudba Bratrikovci a folklórny súbor Šarišske Gavaľire. Podujatie Šarišské kosače a kosačky sa vo svojej histórii konali na viacerých miestach vo Veľkom Šariši, tiež na Šarišskom hrade, ale aj na neďalekej Bachureňskej hore v Renčišove. Vždy boli úzko spojené so šarišským regiónom a folklórom. Tohtoročné podujatie organizuje Klub ľudových tradícií Veľký Šariš a Kultúrno-informačné centrum Veľký Šariš.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM