Ľubomír Hudačko Správy

Pocta pre osobného tajomníka Jána Pavla II.: Stanisław Dziwisz prijal čestný doktorát Prešovskej univerzity

Stanisław Dziwisz stál pri pápežovi Jánovi Pavlovi II. až do smrti, bol jeho osobným tajomníkom. Na pôde GTF Prešovskej univerzity sa dočkal pocty, keď mu bol udelený čestný titul doctor honoris causa. Stalo sa tak na návrh Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre osobného tajomníka Jána Pavla II.: Stanisław Dziwisz prijal čestný doktorát Prešovskej univerzity
Zdroj: Dnes24.sk

Čestný doktorát z katolíckej teológie kardinál Stanisław Dziwisz, krakovský arcibiskup metropolita prijal z rúk rektora PU René Matloviča.

Uznávaná osobnosť

„Ten v príhovore vysoko vyzdvihol osobnosť kardinála ako svetovo známej a uznávanej osobnosti. Laudatio predniesol dekan GTF PU Peter Šturák, ktorý predostrel život a dielo kardinála, jeho vzťah k Slovensku a ku Gréckokatolíckej cirkvi, ako aj to, že viacerí gréckokatolícki kňazi mohli študovať a študujú práve v Krakove. Zároveň pripomenul aj skutočnosť, že pán kardinál bol až do smrti svätého Jána Pavla II. jeho osobným tajomníkom. Najprv dvanásť rokov v Krakove a potom ďalších 27 vo Vatikáne,“ uviedol hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík.

Nový čestný doktor PU kardinál Stanisław Dziwisz v slávnostnej prednáške hovoril o svätom Jánovi Pavlovi II. ako pápežovi rodiny. „V homílii počas kanonizačnej svätej omše Svätý Otec František pripomenul, že nový svätý – Ján Pavol II. – sám kedysi povedal, že by chcel, aby si ho zapamätali ako pápeža rodiny. Právom mu teda patrí titul Patrón rodín.“ Citoval viaceré jeho vyjadrenia o rodine, ktorú nazval napr. Sanktuáriom života, či božskou a ľudskou architektúrou.

Vďačnosť za osobný vklad

V závere slávnosti vystúpil prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, ktorý zaspomínal na milú udalosť z Vatikánu, pri ktorej mohol osobne spoznať vtedajšieho osobného pápežského tajomníka. Pripomenul aj skutočnosť Božieho milosrdenstva, ktoré nás spája.

„Na akademickej slávnosti sa zúčastnili osobnosti cirkevného, akademického a spoločenského života,“ dodal Petrík s tým, že udelenie čestného doktorátu kardinálovi Stanisławovi Dziwiszovi je zo strany PU prejavom uznania jeho neustáleho zasadzovania sa za pravdu, pokoj a spravodlivosť, je vyjadrením vďačnosti za jeho osobný vklad k budovaniu vzťahov medzi Poľskom a Slovenskom, medzi Krakovskou arcidiecézou a Prešovskou gréckokatolíckou archieparchiou. Zároveň je prejavom vďaky za pomoc, ktorú cirkev v Krakove preukázala a stále preukazuje pri štúdiu kňazov a laikov zo Slovenska v jej vzdelávacích inštitúciách.

Ján Pavol II. navštívil Prešov trikrát

Kardinál Stanisław Dziwisz stojí na čele susednej arcidiecézy, s ktorou má Prešovská gréckokatolícka archieparchia úzke kontakty, a to po stránke duchovnej, cirkevnej, akademickej, spoločenskej i historickej. Je svetoznámou osobnosťou, ktorú poznajú aj obyvatelia Slovenska. Jeho meno sa spája s menom svätého Jána Pavla II., ktorý trikrát navštívil Slovensko, z čoho raz to bola aj návšteva gréckokatolíckych veriacich a všetkých Prešovčanov v Prešove v roku 1995.

„Akademická slávnosť udelenia čestného doktorátu bola súčasťou nielen slávnostného zasadnutia Vedeckej rady PU a Vedeckej rady GTF PU, ale aj súčasťou druhého dňa Kongresu rodiny v rámci Roka rodiny v Prešovskej archieparchii,“ uzavrel Petrík.

foto: ilustračné/Unipo

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM