Správy

Futbalové ME do 21 rokov sa majú hrať aj v Prešove: Ostáva už len postaviť štadión

Mladé talenty z celej Európy budú o tri roky bojovať o titul majstra aj v Prešove, hoci štadión v našom meste ani zďaleka nemá reálne základy.

Ilustračný obrázok k článku Futbalové ME do 21 rokov sa majú hrať aj v Prešove: Ostáva už len postaviť štadión
Zdroj: Mesto Prešov

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA) na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Slovensko bude prvou krajinou v histórii, ktorá bude hostiť tento turnaj pri počte 16 účastníkov samostatne. „Vychádzajúce hviezdy šestnástich najlepších európskych reprezentácií budú bojovať o trofej pre víťaza v ôsmich mestách – Bratislave, Trnave, Dunajskej Strede, Nitre, Trenčíne, Žiline, Košiciach a Prešove,“ informoval oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Je to stále málo

Problémom však je, že futbalový stánok s kapacitou 6 500 divákov v Prešove ešte ani zďaleka tak skoro stáť nebude. Len nedávno sme vás informovali o pozitívnej informácii, že projekt pozná víťaza verejného obstarávania, ale po vyše piatich rokoch čakania je to stále veľmi málo.

Priebeh príprav šampionátu bude pod drobnohľadom UEFA.

„Myslím si, že v blízkej budúcnosti k nám z UEFA zavíta viacero skupín odborníkov a tí zadefinujú konkrétne veci, ktoré musíme zlepšiť na jednotlivých štadiónoch. Určite si s nimi prejdeme všetky hotely a tréningové plochy, ktoré sme navrhli v našej prihláške a následne po vyhodnotení budeme pracovať na čo najlepšej organizácii,“ dodal Palenčík.

16 tímov

Majstrovstvá Európy so 16 účastníkmi sa budú konať tretíkrát, no Slovensko bude premiérovo prvou krajinou v histórii, ktorá bude hostiť takýto veľký turnaj v počte reprezentácii samostatne. Na EURO v roku 2017 v Poľsku, kde sa predstavili aj slovenskí futbalisti, bojovalo o titul 12 účastníkov a rovnaký počet mužstiev bol aj o dva roky neskôr v Taliansku a San Maríne.

Prvýkrát bolo na ME tejto vekovej kategórie 16 výberov v roku 2021, konali sa v Maďarsku a Slovinsku. Tento rok privíta 16 najlepších tímov Európy Rumunsko a Gruzínsko.

Elitné výbery do 21 rokov sa na Slovensku predstavili už v roku 2000. Domáci futbalisti pod vedením trénera Dušana Radolského obsadili 4. priečku, vďaka čomu sa kvalifikovali na OH v Sydney. V Bratislave, Trnave a Trenčíne vtedy o celkový triumf bojovalo osem výberov a titul získali Taliani.

Slovensko neskôr organizovalo ďalšie tri európske šampionáty.

V roku 2013 najlepšie výbery do 17 rokov privítali Dubnica nad Váhom, Žilina, Zlaté Moravce a Nitra, majstrami Európy sa stali hráči Ruska.

O tri roky neskôr hostili Senec, Zlaté Moravce, Senica a Myjava najlepšie futbalistky do 19 rokov a zlaté medaily si vybojovali Francúzky.

Vlani sa v Trnave, Dunajskej Strede, Banskej Bystrici a Žiari nad Hronom konali ME do 19 rokov, ich víťazom sa stali Angličania. Slováci obsadili piate miesto a vybojovali si postup na tohtoročné majstrovstvá sveta dvadsiatok v Indonézii.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM