Ľubomír Hudačko Správy

Počasie sa zhoršilo, čo znamená, že onedlho začína Dobrý festival: V sobotu aj s búrkou

Dobrý festival na prešovskej Delni sa tradične koná v dňoch, keď je počasie nepriaznivé. Ani tento rok to s predpoveďou vôbec nevyzerá dobre.

Ilustračný obrázok k článku Počasie sa zhoršilo, čo znamená, že onedlho začína Dobrý festival: V sobotu aj s búrkou
Zdroj: Dnes24.sk

Pondelok 5. júna bol v Prešove približne na týždeň posledný pekný jarno-letný deň. Od utorka sa totiž počasie zhoršilo a nepríjemné počasie s dažďom či dokonca búrkami nás odteraz bude sprevádzať zrejme až do nasledujúceho pondelka.

A to zákonite znamená okrem iného aj to, že sa blíži začiatok Dobrého festivalu na Delni. Ten sa, žiaľ, pravidelne koná v dňoch, keď sa s počasím toto podujatie vôbec nekamaráti.

Gumáky a blato

Aj samotní organizátori na čele s Miroslavom Táslerom sa neraz vyjadrili, že na ich festivale je to už pravidelná tradícia.

Obuť si gumáky a brodiť sa blatom začiatkom júna, či júla tam nebude nič nové.

Podobne to bude aj tentoraz, odborníci zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu napríklad už vydali výstrahu 1. stupňa pred búrkami, zatiaľ sa to týka troch dní; v pondelok, utorok a stredu. Je predpoklad, že podobné počasie bude prebiehať až do víkendu, vrátane neho.

Predpoveď s búrkami

„V okrese Prešov je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 – 30 mm / 30 min, s nárazmi vetra 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h) a s krúpami. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a pod.). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ informujú na svojej webstránke zo SHMÚ.

V praxi to tak bude znamenať, že si na Delňu určite zoberte pršiplášť, gumáky či teplejšie oblečenie. Viac ako 21 stupňov cez víkend v tejto chvíli odborníci nehlásia, zrážky na piatok a sobotu v dňoch festivalu sa očakávajú v 34% resp. 38% pravdepodobnosti. V sobotu dokonca hrozia aj búrky.

archívne foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM