Správy

Po Štedrej večeri nesmú chýbať: Skúste si RECEPT z Prešova na legendárne Bobaľky

Kapustnica, zemiakový šalát, filé alebo kapor a na záver sladká legenda - bobaľky. Kto by ich nepoznal? Vianoce bez nich sú len polovičné.

Ilustračný obrázok k článku Po Štedrej večeri nesmú chýbať: Skúste si RECEPT z Prešova na legendárne Bobaľky
8
Galéria

Čo na prípravu „Bobaľkoch“ potrebujeme a zároveň aj postup, prinášame v nasledujúcom prehľade.

Príprava a postup

  • Cesto: 500 g polohrubej múky + na pomúčenie dosky, 20 g droždia, 300 ml mlieka, 20 g práškového cukru, 1 vajce, 1/2 lyžičky soli.
  • Poleva a posýpka: 150 ml mlieka, 80 g masla, med, mletý mak, práškový cukor
  • Postup: Preosejeme si múku, dáme štipkou soli, pripravíme si mlieko a zohrejeme ho s cukrom, aby bolo vlažné. Rozmrvíme tiež droždie a necháme podkysnúť na teplom mieste.

Ďalej zmiešame múku, vajíčko, podkysnutý kvások s mliekom a dobre vypracujeme, najlepšie rukou, aby sa nám cesto odlepovalo od nádoby, aj od ruky.

Jemne ho poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť polhodiny až trištvrte hodiny.

Pečie sa doružova

Po vykysnutí z cesta odoberáme kúsky, urobíme šúľok a narežeme na rovnaké časti, ktoré dávame na vymastený plech popri sebe. Namočíme do oleja, ktorým je potretý aj plech.

Necháme podkysnúť 25 minút a dáme piecť. V teplovzdušnej rúre na 180 stupňov a pri normálnom pečení na 200 stupňov doružova na 15 až 20 minút.

Upečené bobaľky polejeme teplým mliekom, aby ním jemne nasiakli.

Posypeme pomletým makom, rozpusteným maslom a osladíme práškovým cukrom, alebo medom. Môžeme podávať a zároveň popriať dobrú chuť!

Podstatné zábery z prípravy si pozrite aj v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Vychutnajte si tradičné bobaľky, takto prebieha príprava
8
Galéria

Vianoce v Prešove

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM