Po Štedrej večeri nesmú chýbať: Skúste si RECEPT z Prešova na legendárne Bobaľky
Kapustnica, zemiakový šalát, filé alebo kapor a na záver sladká legenda - bobaľky. Kto by ich nepoznal? Vianoce bez nich sú len polovičné.
Čo na prípravu „Bobaľkoch“ potrebujeme a zároveň aj postup, prinášame v nasledujúcom prehľade.
Príprava a postup
- Cesto: 500 g polohrubej múky + na pomúčenie dosky, 20 g droždia, 300 ml mlieka, 20 g práškového cukru, 1 vajce, 1/2 lyžičky soli.
- Poleva a posýpka: 150 ml mlieka, 80 g masla, med, mletý mak, práškový cukor
- Postup: Preosejeme si múku, dáme štipkou soli, pripravíme si mlieko a zohrejeme ho s cukrom, aby bolo vlažné. Rozmrvíme tiež droždie a necháme podkysnúť na teplom mieste.
Ďalej zmiešame múku, vajíčko, podkysnutý kvások s mliekom a dobre vypracujeme, najlepšie rukou, aby sa nám cesto odlepovalo od nádoby, aj od ruky.
Jemne ho poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť polhodiny až trištvrte hodiny.
Pečie sa doružova
Po vykysnutí z cesta odoberáme kúsky, urobíme šúľok a narežeme na rovnaké časti, ktoré dávame na vymastený plech popri sebe. Namočíme do oleja, ktorým je potretý aj plech.
Necháme podkysnúť 25 minút a dáme piecť. V teplovzdušnej rúre na 180 stupňov a pri normálnom pečení na 200 stupňov doružova na 15 až 20 minút.
Upečené bobaľky polejeme teplým mliekom, aby ním jemne nasiakli.
Posypeme pomletým makom, rozpusteným maslom a osladíme práškovým cukrom, alebo medom. Môžeme podávať a zároveň popriať dobrú chuť!
Podstatné zábery z prípravy si pozrite aj v priloženej fotogalérii.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.