Ľubomír Hudačko Samospráva

Platiť za parkovanie, alebo nie? Zmluva so spoločnosťou, ktorá vyberá poplatky skončila

Ako je to s parkovaním? Spoločnosť, ktorá spravovala parkoviská a automaty posledným augustovým dňom ukončila s mestom spoluprácu. Vodiči však musia parkovné platiť, inak im hrozí tzv. "papuča".

Ilustračný obrázok k článku Platiť za parkovanie, alebo nie? Zmluva so spoločnosťou, ktorá vyberá poplatky skončila
Zdroj: Webnoviny.sk

Zmluva so spoločnosťou Vinci Park oficiálne skončila v sobotu. Automaty však naďalej vydávajú lístky a pokuty vyberajú aj jej pracovníci. „Viem, že zmluva skončila. Rozum mi hovorí, že je nelogické, aby odo mňa firma, ktorá už na to právo nemá, pýtala peniaze,“ skonštatoval Prešovčan parkujúci na Jarkovej ulici.

Nemôžu vyberať peniaze do vlastného vrecka

Na Slovenskej ulici sa ocitla vo víre nespokojných Prešovčanov aj mestská poslankyňa Mária Čížiková. Zostala prekvapená, keďže nemala informácie o tom, aby bola zmluva s Vinci parkom predlžená, alebo aby sa podnikol nejaký iný krok na riešenie vzniknutej situácie. Bez súhlasu zastupiteľstva k podpisu zmluvy dôjsť nemohlo. Tomu má taktiež predchádzať verejná súťaž. „Zazrela som na Slovenskej ulici pri úrade práce, že niektoré autá na parkovisku majú papuče. Mám za to, keďže nevieme my, poslanci, o tom, že nejaká nová zmluva bola uzatvorená, tak nikto nemôže vyberať peniaze do vlastného vrecka. Počkala na políciu a aj na zástupcu spoločnosti Vinci,“ povedala poslankyňa.

Mária Čížiková súhlasí s tým, že ľudia majú výhrady oprávnene. „Keď nám nie je jasné, kto spravuje parkoviská, mali sa mincovníky v automatoch odpojiť po 31. auguste. Taktiež sa nemali vydávať ani lístky s logom Vinci parku,“ uviedla. Od septembra 2013 mala správu o mestské parkoviská prebrať spoločnosť Prešov Real, s.r.o., ktorá spravuje mestský majetok. Túto správu potvrdil aj primátor. „Vzhľadom na zákon o majetku obcí a VZN o nakladaní s majetkom mesta došlo ku prechodu správy parkovísk na spoločnosť Prešov Real, s.r.o., ktorá bude pokračovať vo výbere parkovného,“ uviedol Pavel Hagyari a pre TV Markíza dodal: „Peniaze pôjdu cez spoločnosť Prešov Real do mesta Prešov.“

Výzva, aby skončili

Podľa mnohých poslancov by mesto spravovanie parkovísk zvládlo aj samo. Menšie výdavky by vraj boli spojené so zvýšením počtom mestských policajtov, ktorí by vyberali pokuty, parkovacie automaty už do správy mesta prešli a o ich prevádzku by sa podľa poslancov mohol starať dopravný podnik.

Spoločnosť Prešov Real s.r.o spoločnosti Vinci park Slovakia zaslala výzvu, aby s vyberaním poplatkov skončili. Na parkovanie v meste by mali v tieto dni teda dozerať len mestskí policajti. Vinci park už právo na vyberanie poplatkov nemá. „V najbližšom období, pokiaľ sa nevyberie nový správca, budeme na parkoviská dohliadať my," potvrdil pre aj konateľ Prešov Real, s.r.o Peter Bobko.

Dozvedeli sme sa tiež, že parkovacie lístky s logom spoločnosti Vinci park by už automaty vydávať nemali. „V priebehu tohto týždňa bude veľké výberové konanie na dodávateľa parkovacích miest," dozvedeli sme sa z radnice mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM