Ľubomír Hudačko Správy

Platba kartou PRIAMO vo vozidlách prešovskej MHD sa blíži: Postupne sa začína montáž

Jednorazová výmena všetkých označovačov vo všetkých vozidlách je príliš nákladná, a preto sa modernizácia uskutočňuje v etapách.

Ilustračný obrázok k článku Platba kartou PRIAMO vo vozidlách prešovskej MHD sa blíži: Postupne sa začína montáž
Zdroj: Dopravný podnik Prešov

Medzi dlhodobé požiadavky cestujúcich patrí zavedenie možnosti platby za cestovanie bankovou kartou priamo vo vozidlách MHD. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) sa usiluje o modernizáciu odbavovacieho systému vozidiel už od roku 2021, o niekoľko mesiacov by malo dôjsť k samotnému zavedeniu.

Vo vozidlovom parku DPMP, a.s. sa aktuálne nachádza 15 autobusov a 5 elektrobusov, ktoré už sú od výroby vybavené novými označovačmi cestovných lístkov, ktoré sú technicky pripravené na zavedenie platby kartou.

Štvormesačná lehota

„V týchto týždňoch do nášho areálu postupne prichádza 10 parciálnych trolejbusov, ktoré sú tiež vybavené týmito novými označovačmi. V auguste 2023 sme formou súťaže vyberali dodávateľa označovačov do zvyšných vozidiel, ktoré sú v našom vozidlovom parku a neumožňujú zavedenie platby kartou,“ vysvetľuje dopravca.

S víťazným uchádzačom DPMP uzavrel nájomnú zmluvu s mesačným nájomným 7 800 eur za 130 kusov označovačov cestovných lístkov.

Zmluva je uzatvorená na 24 mesiacov s možnosťou následného odkúpenia označovačov v cene 1 euro za kus. Dodávateľ má stanovenú 4-mesačnú lehotu na dodanie a sprevádzkovanie označovačov cestovných lístkov.

„V najbližších mesiacoch sa začne postupná montáž, resp. výmena označovačov cestovných lístkov do vozidiel MHD, pričom počítame s osadením 1 ks nového označovača do štandardného (12-metrového) vozidla, resp. midibusu a 2 ks nových označovačov do kĺbového (18-metrového) vozidla,“ doplnili z DPMP.

Príliš nákladná

Rozmiestnenie označovačov je identické ako svojho času v Žiline, keď v tomto meste zavádzali platbu kartou a súvisí s obmedzenými finančnými možnosťami.

Jednorazová výmena všetkých označovačov vo všetkých vozidlách je príliš nákladná, a preto sa modernizácia uskutočňuje v etapách.

„Ruka v ruke s montážou nových označovačov je nutné obstaranie tzv. acquirera (banka prijímajúca bankové karty – platobná brána), vďaka ktorému sa bude samotná platba kartou vo vozidlách MHD uskutočňovať. Nevyhnutné budú aj úpravy Tarify MHD v Prešove. Odhadovaný termín spustenia platby kartou vo vozidlách by preto mohol pripadnúť na máj tohto roka,“ uzavrel dopravca.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM