Správy

Plány v Prešovskom kraji: Rekonštrukcie, cyklotrasy aj relaxačná zóna vo Veľkom Šariši

Dobré správy. Na území Prešovského kraja sa bude z 30 schválených projektov realizovať päť zámerov v celkovej hodnote takmer štyri milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Plány v Prešovskom kraji: Rekonštrukcie, cyklotrasy aj relaxačná zóna vo Veľkom Šariši
Zdroj: Facebook.com/Prešovský samosprávny kraj

Rekonštrukcie ciest, cyklistické trasy v Poloninách i svetelné znečistenie, spojenie predkov či vybudovanie archeoparku sú úspešné projekty, ktoré sa budú realizovať v najbližšom období v Prešovskom kraji s podporou európskych zdrojov v rámci cezhraničnej spolupráce ENI medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (HUSKROUA).

Zabudnutý severovýchod

Na slovenskej strane sa dohromady preinvestuje takmer 2,4 milióna eur, z toho krajskej samospráve a jej organizáciám sa ujde 1,8 milióna eur. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Z 30 schválených projektov sa na území Prešovského kraja bude realizovať päť zámerov v celkovej hodnote takmer štyri milióny eur.

„Zelenú dostali najmä projekty na severovýchode nášho kraja, na ktorý sa často zabúda. Verím, že s podporou európskych zdrojov sa nám podarí zlepšiť životné podmienky pre obyvateľov tohto regiónu, ale rovnako to priláka aj turistov,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Zrekonštruujú cestu

Najúspešnejším je podľa Heilovej projekt Prezak 2 – Modernizácia cestného prepojenia medzi PSK a Ukrajinským transkarpatským regiónom – druhá fáza, ktorého hlavným partnerom je Správa a údržba ciest (SÚC) PSK.

Na slovenskej strane bude zrekonštruovaná cesta druhej triedy v dĺžke 3,3 kilometra v úseku medzi priecestím Topoľa – Kolbasov a križovatkou Kolbasov – Ruský Potok.

Vihorlatská hvezdáreň sa v spolupráci s partnermi z Ukrajiny a Maďarska s projektom Karpatská hviezdna cesta zameria na problém svetelného znečistenia.

Relaxačná zóna v Šariši

„Tretí projekt je zameraný na dve samostatné cyklistické trasy v susediacich regiónoch – Poloniny trail a Užansky trail. Na slovenskej strane bude vybudovaných 4,6 kilometra cyklotrás a päť prvkov drobnej infraštruktúry,“ priblížila Heilová.

Ďalším z podporených projektov je projekt obce Liptovská Teplička – Cesta predkov, ktorý má spojiť „stratené“ rodiny.

„Úspešný bol aj projekt Spoločná kultúra v minulosti a dnes, kde hlavným partnerom je mesto Veľký Šariš. Jednou z plánovaných aktivít je otvorenie relaxačnej zóny spolu s Archeoparkom vo Veľkom Šariši a organizácia folklórneho festivalu a stredovekého trhu,“ dodala Heilová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Správy z Prešova

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM