Michala Halásová Správy

Piatková kalamita skrížila plány. Maturitu dokončia dnes

Maratón písomných maturít dnes skúškou z ukrajinského jazyka a literatúry uzatvára 31 študentov Gymnázia Tarasa Ševčenka v Prešove. Ide o jedinú školu na Slovensku s vyučovacím jazykom ukrajinským a jej zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj.

Ilustračný obrázok k článku Piatková kalamita skrížila plány. Maturitu dokončia dnes
Foto: Jaroslav Dodok

Pôvodný termín tejto písomnej skúšky bol stanovený na piatok (15.3.), kedy sa mali písať práce v školách s iným vyučovacím jazykom ako slovenským. Z dôvodu kalamity ich ministerstvo školstva presunulo nadnes. Riaditeľ gymnázia Igor Andrejčák uviedol, že to bolo iste nepríjemné pre študentov, ktorí boli pripravení na piatok: „My sme mali kompletne všetko zabezpečené, všetci žiaci tu boli, administrátori tu boli a boli pripravení aj učitelia, dokonca sme mali aj inšpekciu. Študenti neboli nadšení tým, že sa písomná časť nerobí, skôr by som povedal, že boli smutní, chceli mať už pekný víkend.“

Maturantov dnes dopoludnia čaká test. Prvá časť pozostáva z otázok, na ktoré majú chlapci a dievčatá výber odpovede. V druhej časti testu musia napísať krátku písomnú odpoveď. Štyri témy sú na výber v slohovej časti.

Gymnázium Tarasa Ševčenka má 75-ročnú tradíciu a v súčasnosti ho navštevuje 92 študentov. Je súčasťou Spojenej školy T. Ševčenka v Prešove, ktorej druhú zložku tvorí základná škola s vyučovacím jazykom ukrajinským Tá má takmer 150 žiakov v deviatich ročníkoch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM