Správy

Petr úžasne fotí nádheru na oblohe: Veľmi dobré podmienky k tomu má v obci pri Prešove!

Fotograf Petr Horálek má za sebou viacero fotografických úspechov. Vraví, že ideálnym miestom na zábery nebeskej nádhery sú v obci v Prešovskom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Petr úžasne fotí nádheru na oblohe: Veľmi dobré podmienky k tomu má v obci pri Prešove!
5
Galéria
Zdroj: Petr Horálek

Petr Horálek pochádza z českých Pardubíc, ale napoly sa považuje za Slováka. Rodinu má totiž napríklad vo Fiľakove.

Najlepšie podmienky

Na našu radosť svoju tvorbu zaznamenáva aj na východe Slovenska, neraz v obci Záhradné v okrese Prešov. „Záhradné je jedno z veľmi dobrých miest na Slovensku na fotografovanie nočnej oblohy. Bývam tu, keďže tu mám aj časť rodiny. Nie je tu toľko svetelného smogu, ktorý je navyše nebezpečný aj pre zdravie, no predovšetkým nie sú kvôli nemu viditeľné hviezdy. A tie najlepšie podmienky v strednej Európe sú v Poloninách, na úplnom východe Slovenska. Tam je vyhlásený aj park tmavej oblohy a práve tam som odfotil ocenenú snímku Perzeidov,“ povedal pre spravodajský portál Prešov Dnes24.

Okrem toho fotil aj v obci Terňa. Nad „prešovskými sopkami“ išlo o maximum tohtoročných Orionid, teda meteorický roj z Halleyovy kométy. Najväčšia zo sopiek je Lysá Stráž.

Prešovské sopky

„Použil som modifikovaný fotoaparát, takže sú viditeľné aj žiarivé kozmické hmloviny. Tie totiž očami v noci, bohužiaľ, nevidíme. Jasná "hviezda“ je Mars, ktorý je teraz najbližšie na nasledujúcich 15 rokov," prezradil nám.

Samozrejme, pojem prešovské sopky nie je oficiálny, no z geologického hľadiska sem môžeme zaradiť spomínané Stráže, Fintické svahy a Kapušiansky hradný vrch.

Najväčšiu radosť mu ale urobila snímka, ktorú odfotil na ostrove Boa Vista vlani 21. januára. „Počas úplného zatmenia Mesiaca naňho dopadol asteroid. Fotografovateľné to bolo aj zo Zeme ako slabý záblesk. Kto fotil akurát vtedy, zachytil ho ako malú škvrnu. Táto snímka bola dokonca publikovaná v NASA,“ povedal na záver pre Prešov Dnes24.

Petrovu tvorbu si už môžete naplno vychutnať v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Nádherné scenérie z tvorby Petra Horálka
5
Galéria
Zdroj: Petr Horálek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM