Milan Jusko Iné športy

Pešiu zónu ovládla kráľovská hra

Celý minulý týždeň sa niesol v duchu celosvetového motta šachistov „Gens una sumus“ (všetci sme jedna rodina). Mesto Prešov sa stalo centrom hry stratégov a géniov. V priestoroch Hotela Senátor prebiehal V. ročník medzinárodného šachového podujatia P

Koniec minulého týždňa zavŕšila šachová simultánka mladých šachistov s primátorom Prešova Pavlom Hagyarim priamo v centre mesta, ktorá bola zároveň vyvrcholením podujatia. Horúce počasie tak umocňovala aj napätá atmosféra šachových súbojov, ktorá potvrdila, že metropola Šariša je rodiskom budúcich šachových veľmajstrov.

Kráľovská hra, ktorá v sebe spája umenie, vedu i šport sa v Prešove udomácnila a postupne sa stáva tradíciou. „Atmosféra bola skvelá, šachové súboje vyrovnané, pri niektorých ťahoch bolo dokonca vidieť pomyselnú krv, “ opísal s úsmevom organizátor podujatia Jaroslav Bánoci, ktorý spolu so známym šachistom a zároveň sponzorom (CORAgeo) Tomášom Habiňákom prísne nad celým piatkovým súbojom dohliadali. Súboje primátora s mladými šachovými talentami sa skončili piatimi remízami a jednou výhrou, ktorou bol prvý muž mesta po vyrovnanej šachovej partii čestne porazený. Napriek napätej športovej atmosfére, ktorá vládla pri každom stole, však v tento piatkový večer zvíťazili šport a priateľstvo.

Účastníci turnaja súťažili počas celého týždňa o zaujímavé finančné ceny, najlepší hráč do 15 rokov a absolútny víťaz si odniesli aj pohár primátora mesta Prešov a sponzorská cena od spoločnosti CORAgeo bol určená pre najlepšieho prešovského účastníka turnaja.

Prešov Open je medzinárodným šachovým turnajom, ktorý sa tradične koná pod záštitou primátora mesta Prešov a Krajského šachového zväzu. Tento rok dosiahol počet prihlásených účastníkov takmer päťdesiatku šachistov. Okrem tradičných podujatí šachových turnajov sa v poslednom období veľmi úspešne aktivizuje aj rozvoj šachu mladej generácie projektom Šach na školách, kde je zapojených šesť prešovských škôl.

Príjemnú atmosféru piatkovej simultánky umocnilo aj vystúpenie kapely Bumerang.

prešov24 text: Veronika Kmetóny Gazdová video: Milan Jusko

Pešiu zónu ovládla kráľovská hra
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM