Správy

Peľová sezóna je tu, alergológom sa v Prešovskom kraji zvyšuje počet pacientov

Pre výskyt nového koronavírusu však ordinujú v núdzovom režime, v niektorých prípadoch je však podľa nich fyzický kontakt nevyhnutný.

Ilustračný obrázok k článku Peľová sezóna je tu, alergológom sa v Prešovskom kraji zvyšuje počet pacientov
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

„Pacientov vyšetrujeme telefonicky, hodnotíme ich výsledky a posielame e-recepty. Pacienti, ktorých vyšetrenie neznesie odklad, prijímame v ambulancii.“

„V stredu sme napríklad akútne riešili tehotnú 21-ročnú ženu s opuchom kože. Naša fyzická prítomnosť v ambulanciách je teda nevyhnutná,“ uviedol hlavný lekár Alergoimunolo­gického centra v Prešove Martin Lešťan.

Denne podľa jeho slov na pracoviskách v Prešove a v Sabinove vyšetria približne 150 ľudí, čo je o pätinu viac ako zvyčajne. Zväčša ide o konzultácie cez telefón.

„Niekedy ide aj o viac ako polhodinové hovory, ktoré sú náročné. Vyšetrujeme aj nových pacientov. Pre rozšírený mýtus o rizikovosti astmatikov v súvislosti s ochorením COVID-19 máme nápor aj pacientov, ktorí neboli na kontrole aj viac rokov,“ skonštatoval Lešťan.

Problém je podľa neho s ochrannými pomôckami, ktoré si zabezpečujú sami.

„Imunoalergolo­gické ambulancie patria medzi rizikové. Máme v dispenzári okrem iného aj astmatikov s respiračnými prejavmi alergií. Dlho sme dávali pacientom zdarma naše tvárové masky, návleky na obuv a v čakárňach sme mali naše dezinfekčné prostriedky.“

„Zásoby sa nám však rýchlo minuli. Spoliehali sme sa na pomoc od štátu. Nečakali sme na ochranné pomôcky zdarma, chceli sme ich kúpiť. Realita však bola taká, že naši dodávatelia mali všetko vypredané.“

„Boli sme nútení kupovať predražené dezinfekčné prostriedky a podomácky šité tvárové masky. Aj dnes som objednával tvárové štíty a masky. Náklady na ochranu zdravia sú vysoké a mám pocit, že na ambulancie sa akosi zabudlo,“ zdôraznil Lešťan.

Ako ďalej povedal, lekári na obidvoch pracoviskách pri naplnení termínov vyšetrení hľadajú ďalšie možnosti.

„Fyzickému kontaktu stále predchádza telefonická konzultácia. Ak to stav pacienta vyžaduje, je za prísnych bezpečnostných a hygienických opatrení vyšetrený.“

„Staráme sa totiž aj o pacientov s poruchami reprodukcie, tehotné pacientky, onkologických pacientov a pacientov s poruchami imunity,“ vysvetlil alergológ.

„Ambulancia funguje v núdzovom režime. Ošetrujeme najmä akútnych pacientov, podávame injekcie a infúzie, ostatných riešime telefonicky a pomocou e-receptu.“

„Osobne nápor pacientov nepociťujem, aj keď väčšina telefonických kontrol sa týka práve aktuálnych alergických ťažkostí,“ povedal alergológ Tomáš Kužma z Prešova s tým, že ochranné prostriedky sa im darí zatiaľ zabezpečovať.

„Fyzická kontrola pacienta prebieha štandardne. Vyžadujeme od neho len rúško a nesmie mať známky akútnej infekcie. My sa chránime podľa odporúčaní,“ vysvetlil Kužma a dodal, že pacient by mal v prípade ťažkostí v prvom rade zatelefonovať svojmu lekárovi, ktorý posúdi, či je nutná fyzická kontrola.

A teraz trochu na inú tému, v obrazoch nájdete zábery na netradičnú tortu v tvare toaletného papiera.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Torta v podobe toaletného papiera
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM