Aktualizované Správy

Pellegrini a Saková: Toto je dôvod výbuchu!

Zasadá krízový štáb. Prezidentka ponúkla ubytovanie pre ľudí v núdzi.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini a Saková: Toto je dôvod výbuchu!
35
Galéria
Zdroj: TASR

Na miesto tragédie dorazil aj premiér Peter Pellegrini.

„Sme na mieste asi jedného z najväčších nešťastí takéhoto typu za posledné desaťročia. Veliteľ zásahu vo svojej dlhoročnej hasičskej kariére takýto požiar nezažil. Nevieme povedať, aký bude konečný počet obetí, lebo na niektorých poschodiach stále horí. Veľkým problémom je skolabované schodisko v celom paneláku. Hasiči sa môžu dostať do bytov iba zvonku,“ povedal premiér Peter Pellegrini, ktorý vyslovil úprimnú sústrasť pozostalým.

„Stále nemôžeme povedať, aký bude konečný počet obetí. Na mieste zasahujú všetky zložky, je to obrovská tragédia. Na krízovom štábe sa dohodneme na ďalšom postupe a spôsobe pomoci.“

Premiér sa zároveň poďakoval všetkým zasahujúcim záchranným zložkám.

Príčinou tragédie v Prešove má byť podľa ministerky Denisy Sakovej výbuch plynu, ktorý sa nazhromaždil v šachte na deviatom poschodí. Podľa odhadov byty následne vzbĺkli až po dvanáste poschodie.

„Bol to mimoriadne náročný zásah. Hasičom bolo znemožnené vzhľadom na výbuch plynu sa dostať k jednotlivým bytom, lebo došlo k zrúteniu schodiska. Výťahovou šachtou sa postupne od prvého poschodia hasiči prepracovávali až po šieste. Skončili na siedmom a ďalej sa im nepodarilo preniknúť. Všetkých ľudí, ktorých našli, sa snažili evakuovať v čo najkratšej dobe,“ vyjadrila sa Saková na improvizovanej tlačovke pred panelovým domom.

Prezidentka darovala 5 000 €

„Po konzultáciách s prezidentskou kanceláriou, a po overení jej možností, som ponúkla rodinám, ktoré pri nešťastí v Prešove prišli o strechu nad hlavou, pomoc. Niekoľko rodín môže bývať cez vianočné sviatky, a podľa vlastnej potreby aj dlhšie, v ubytovacom zariadení prezidentskej kancelárie v Tatranskej Javorine,“ napísala na svojom Facebooku.

Tiež ocenila vlnu solidarity. „Ukázala, že sa v ťažkých chvíľach vieme zomknúť a pomôcť si navzájom a na účet oficiálnej zbierky som vložila 5000 eur. Ďakujem všetkým, ktorí sa rozhodli prispieť tiež,“ dodala.

Hasiči stále pokračujú v hasiacich prácach pomocou výškovej techniky. „Všetky byty do ôsmeho poschodia boli prehľadané bez nálezu ďalších osôb,“ informuje o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti. Do Prešova už dorazil premiér Peter Pellegrini.

Nešťastie v Prešove

Na mieste sa pre prípad potreby nachádza aj tím MUSAR na vyhľadávanie osôb zo závalov. Plánuje sa tiež prehľadávanie okolitých bytových domov, ktoré mohla zasiahnuť tlaková vlna a momentálne sú bez prívodu elektriny a plynu.

Hasiči môžu s ohňom bojovať už len z vonkajších priestorov. Statici označili vrchné tri poschodia za nestabilné.

Zdroj: Dnes24.sk

Náhradné bývanie

Mesto pre dotknutých obyvateľov zabezpečilo náhradné bývanie v internátoch a v okolitých voľných kapacitách miestnych penziónov a hotelov. Polícia zase informovala o tom, že pre vlastníkov zničených bytov a ďalšie obete tragédie poskytuje 200 lôžok v policajnej škole a ubytovni na Popradskej ulici v Košiciach.

Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Číslo transparentného účtu je SK90 7500 000­0 0040 0859 1­229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019.

Výbuch plynu v prešovskej bytovke si doteraz vyžiadal päť obetí a viac ako 40 zranených. Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12:15 hod. Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12:35 hod. na území mesta mimoriadnu situáciu.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM