Michala Halásová Samospráva

Parkovanie v Prešove po novom: Platiť už môžeme aj cez internetovú aplikáciu!

Spoločnosť VINCI Park Slovakia, ktorá na základe zmluvy zabezpečuje parkovanie v meste Prešov, zavádza novinku v súvislosti s platbami parkovného. Obyvatelia i návštevníci mesta môžu oddnes platiť prostredníctvom jednoduchej aplikácie v smartfónoch.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v Prešove po novom: Platiť už môžeme aj cez internetovú aplikáciu!
Zdroj: Dnes24.sk

Konateľ spoločnosti Mário Grega informoval, že táto nová služba prinesie zákazníkovi nielen väčší komfort ale aj úsporu. Vysvetlil, že aplikácia bola špeciálne vyvinutá pre ich spoločnosť a dá sa bezplatne stiahnuť z ich internetovej stránky. „Po zaregistrovaní sa a stiahnutí aplikácie do mobilu sa vytvorí osobný účet zákazníka. Ten následne môže mobilným internetom alebo pripojením na wifi platiť parkovné aj pomocou svojho mobilu. Výhodou je, že po uplynutí základnej sadzby už platí minútová tarifikácia,“ informoval Grega. Zdôraznil, že tento spôsob platby bude cenovo zhodný s platbami prostredníctvom mincového automatu a lacnejší ako cez sms správy.

Ak vodič odstaví vozidlo v prvom parkovacom pásme, bude stáť povinné parkovné 50 centov za pol hodinu, potom už nasleduje minútová tarifikácia. V prípade, že zaparkuje v treťom pásme, platí za hodinu 35 centov, následne sa počíta sadzba za minútu a ak prekročí sumu jedno euro, automaticky sa zastaví a parkovací lístok je platný na 24 hodín.

Vodič sa po odstavení vozidla na parkovacej ploche prihlási na svojom účte, zadá evidenčné číslo auta a spustí parkovanie, po odchode z parkoviska ho vypne. Na konci mesiaca príde zaregistrovanému účastníkovi faktúra za parkovné. Pripomenul, že výhodou je aj možnosť registrácie pre firmy. „Na jednu registráciu môže byť aj niekoľko značiek áut, čiže faktúra potom chodí na jednu osobu alebo firmu za všetky značky, ktoré sú pod touto registráciou nahlásené. Vodič nemusí mať ani smartfón, stačí, keď zavolá na sekretariát do svojej firmy, že začína parkovať a sekretárka môže parkovanie spustiť a takisto aj zastaviť,“ konštatoval Grega.

Spoločnosť VINCI Park Slovakia pôsobí v Prešove už piaty rok a v lete sa bude rozhodovať, či mesto spoluprácu predĺži. Primátor Pavel Hagyari konštatoval, že s firmou, ktorá spravuje 860 parkovacích miest, majú dobré skúsenosti. „Mesto má z tejto spolupráce zisk za minulý rok približne 42 000 eur bez DPH. Musíme však povedať, že je to čistý zisk bez nákladov, pretože keď sme kedysi robili vlastnými silami parkovanie, tak sa o to starali nielen zamestnanci, ale aj mestskí policajti a de facto to, čo sme zarobili, sme minuli na výplatách,“ povedal Hagyari.

Primátor doplnil, že spoločnosti dnes asistuje pri činnosti jeden mestský policajt a VINCI Park Slovakia prispieva na jeho mzdu, rovnako poskytol mestu vozidlo. Zároveň pripomenul, že spoločnosť vytvorila aj nové parkovacie miesta. Podľa primátora sa v nasledujúcich týždňoch bude rokovať o predĺžení zmluvy s touto spoločnosťou. Ak ju mestské zastupiteľstvo neodsúhlasí, mesto musí vypísať novú súťaž.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM