Ľubomír Hudačko Rôzne

Pamätihodnosti mesta vítajú nových kolegov: Poctu si vyslúžili Vodárenská veža aj Kaplnka sv. Jána

Zoznam pamätihodností mesta Prešov sa bude rozširovať o tamojšiu Vodárenskú vežu a Kaplnku sv. Jána. Rozhodlo o tom počas svojho dnešného zasadnutia prešovské mestské zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Pamätihodnosti mesta vítajú nových kolegov: Poctu si vyslúžili Vodárenská veža aj Kaplnka sv. Jána
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Evidencia pamätihodností mesta Prešov sa vedie od roku 2009 a aktuálne je v nej zapísaných 15 hmotných nehnuteľných pamätihodností, ako aj osem hmotných hnuteľných a sedem nehmotných pamätihodností.

Hlavným dôvodom pre vytvorenie spomínanej evidencie bolo zachovanie významných súčastí kultúrneho dedičstva mesta, ktoré nie sú zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR ako národné kultúrne pamiatky. Ide zároveň o prešovské pamätihodnosti, ktoré sú atraktívne z pohľadu turizmu.

Kaplnka sv. Jána, o ktorú sa rozšíri zoznam pamätihodností mesta, je posledný neasanovaný objekt obce Šváby, ktorá vznikla na podnet cisára Jozefa II. Vodárenskú vežu postavili v Prešove pred rokom 1918 podľa návrhu architekta Viliama Glasza. V minulosti sa v nej akumulovala úžitková voda, no svojmu pôvodnému účelu už dlhšie neslúži. Technická pamiatka s dobrým výhľadom na okolitý región prešla v tomto roku rekonštrukciou. Verejnosti ju opätovne sprístupnili v novembri.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM