Ľubomír Hudačko Rôzne

Palec hore za vynález, ako prečkať chladné noci: Využívajú ho bezdomovci v Prešove

To sa ľuďom bez domova v Prešove naozaj zíde. Vynález s názvom Iglou chráni pred mrazom, čo najmä v súčasnosti v chladnom počasí môžu len oceniť.

Ilustračný obrázok k článku Palec hore za vynález, ako prečkať chladné noci: Využívajú ho bezdomovci v Prešove
7
Galéria

Ľudia bez domova v Prešove odskúšali tzv. Iglou, ktoré im venovalo občianske združenie. „Takmer každý deň sú kontrolované nami alebo mestskou políciou a musíme povedať, že sa osvedčili,“ uviedli z OZ Podaj ďalej.

Náhradné bývanie to nie je

Mesto Prešov tiež kúpilo niekoľko kusov, ktoré venovali Gréckokatolíckej charite v Prešove a tá ich venovala spomínanému združeniu.

„Noví "nájomníci“ si ich osobne poskladali a vyskúšali ich. Nejde však o náhradné bývanie, ale iba o ochranu. Sami „nájomníci“ toto mini mesto nazvali „Havrilkovo“," znejú ďalšie podrobnosti od partie nadšencov, ktorá sa na túto aktivitu podujala.

Chlapi, ktorí to využívajú tam majú čisto a starajú sa o poriadok aj v okolí svojho mestečka.

Iglou je francúzky vynález a slúži na prenocovanie v mraze. Je vyrobené z polyetylénovej peny, ktorá je potiahnutá metalizovanou fóliou z jednej strany.

Aká je tam teplota

„Jeho veľkou výhodou v porovnaní so stanom je to, že zo spodu vás chráni hrubá vrstva polyetylénu a vôbec necítite chlad od zeme.“

„Vyhrieva sa vlastným teplom a najväčšou výhodou je izolačná schopnosť, pretože vnútri prístrešku je teplota vyššia o 15 °C než vonku,“ opísali vynález pracovníci OZ Podaj ďalej.

Cieľom je teda chrániť ľudí pred zamrznutím a omrzlinami. V žiadnom prípade to však nie je náhrada za akékoľvek bývanie.

Iglou umiestnili tam, kde ľudia bez domova trávia väčšinu času, kde sa zdržiavajú a ak z nejakého dôvodu nemôžu prespať v ubytovni na charite. „Prístrešky po zime uskladníme, aby mohli slúžiť aj v budúcom roku. Je to skúška, veríme, že pomôže,“ dodali na záver dobrovoľníci.

V obrazoch zistíte, ako to v praxi vyzerá. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Takto vyzerá pomôcka pred mrazom, tzv. Iglou
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM