Správy

Padlo rozhodnutie, čo bude s nebezpečnými lávkami v Prešove: Až 4 z 5 musia asanovať

Na základe výsledkov odborných obhliadok a diagnostiky teraz mesto môže pristúpiť k rekonštrukcii, respektíve k asanácii.

Ilustračný obrázok k článku Padlo rozhodnutie, čo bude s nebezpečnými lávkami v Prešove: Až 4 z 5 musia asanovať
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto už má k dispozícii výsledky odborných obhliadok a diagnostiky všetkých piatich uzavretých lávok pre chodcov, ktoré vykazujú vysoký stupeň poškodenia. Prešov Dnes 24 o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Rekonštrukcia jednej

Väčšinu z nich bude potrebné asanovať, jednu lávku mesto zrekonštruuje.

„Všetkých 14 lávok, ktoré sa nachádzajú na území Prešova a sú v správe mesta prešlo tento rok kontrolou technického stavu. Ukázalo sa, že v prípade piatich lávok je poškodenie veľmi vážne,“ povedal Tomek.

Čo najskôr

Na základe výsledkov odborných obhliadok a diagnostiky teraz mesto podľa Tomeka môže pristúpiť k rekonštrukcii, respektíve k asanácii.

„Dobrou správou je, že v prípade lávky na Mukačevskej ulici diagnostika potvrdila, že je možné pristúpiť k jej rekonštrukcii. Opravu chce mesto zrealizovať v čo najkratšom možnom čase, a preto už začalo s prípravou verejnej súťaže na projektovú dokumentáciu,“ vysvetlil ďalej hovorca.

Ostatné uzavreté lávky pri Prešovskej univerzite, pri Lesíku delostrelcov a na Suvorovovej ulici však bude potrebné asanovať.

V tejto súvislosti už mesto podľa slov Tomeka požiadalo o stanoviská aj všetkých dotknutých správcov sietí.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

„Pri Prešovskej univerzite mesto plánuje vybudovať úplne novú cyklolávku, ktorá bude slúžiť pre chodcov aj pre cyklistov s tým, že bude priamo napojená na existujúcu sieť cyklotrás,“ doplnil ďalej Tomek.

Urýchlenie procesov

Radnica si už dala spracovať dokumentáciu pre územné rozhodnutie a po jej obdržaní bude spustené verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác.

„Z dôvodu urýchlenia nevyhnutných procesov je však zámerom mesta riešiť dodanie diela formou „naprojektuj a stavaj“, čo znamená, že spracovanie projektovej dokumentácie a výstavbu lávky by mal realizovať ten istý dodávateľ. Rovnakým spôsobom bude mesto postupovať aj v prípade lávky na Suvorovovej ulici,“ dodal na záver hovorca.

Vo fotogalérii si zatiaľ pozrite zábery z rozkvitnuej ulice 17. novembra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Objektívom: Sakurová alej na 17. novembra v Prešove už rozkvitla
13
Galéria

Čerstvé správy máme aj z východu:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM