Ľubomír Hudačko Správy

Osud prešovského amfiteátra je už známy: Mesto ho prenajalo na 20 rokov!

OZ Amfiteáter Prešov dostalo do prenájmu amfiteáter v metropole Šariša. Poslanci Mestského zastupiteľstva o tom rozhodli na pondelkovom pokračovaní zasadnutia. V budúcnosti tam chce OZ vybudovať aj mestský park a doplniť nefunkčné technológie, nevyhnutné na chod amfiteátra.

Ilustračný obrázok k článku Osud prešovského amfiteátra je už známy: Mesto ho prenajalo na 20 rokov!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ide o zastavanú plochu s rozlohou viac ako 9200 štvorcových metrov a ostatnú plochu s výmerou viac ako 19 300 štvorcových metrov. Pod žiadosť o tento prenájom sa podpísali dvaja zástupcovia združenia, jedným z nich je hudobník Miroslav Tásler a druhým podnikateľ Richard Hympán.

Na amfiteátri usporadúva kultúrne a spoločenské akcie na základe rámcovej zmluvy spoločnosť IMT Smile Media, s. r. o. Zmluva je podpísaná na tri roky a jej platnosť sa skončí v októbri 2015. „V objekte amfiteátra sme už vyklčovali divoký porast, nasiali trávu, orezali konáre stromov, opravili osvetlenie, pritiahli vodu a vyniesli 300 ton odpadu,“ píšu v žiadosti predstavitelia OZ. Ide totiž o tie isté osoby, ktoré už amfiteáter v nájme majú. Aj vďaka tejto spolupráci došlo podľa Juraja Hudača zo spoločnosti Prešov Real, ktorá spravuje mestský majetok, v objekte k pozitívnej zmene.

Nová zmluva o prenájme by mala byť na 20 rokov za 1 euro na rok. Nájomca navrhol, že sa zaviaže k investícii do amfiteátra na ulici Pod Táborom v Prešove 500 000 eur do piatich rokov od uzatvorenia zmluvy. Poslanci však návrh zmenili tak, že spoločnosť bude mestu platiť nájom 1 euro, ale uhradí aj energie. Taktiež schválili, že sumu 150 000 eur musí združenie investovať do jedného roka a 350 000 do troch rokov od popísania zmluvy. Mesto tieto náklady nebude musieť po skončení zmluvy refundovať a bude tam môcť bezplatne organizovať štyri kultúrne akcie ročne.

Organizovať by tam chceli Filmový festival pracujúcich, rôzne koncerty, folklórne vystúpenia, country festival či silvestrovské koncerty počas dňa. Mohli by sa tam konať aj sprievodné akcie Dní mesta Prešov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM