Od Vás

Orlí maród sa za Prešovom postaral o dojatie: Týmto majestátnym letom sa vyhol pobytu v zoo!

Niekoľko týždňov bol v chovnej stanici v Prešove Orol krikľavý. Po rehabilitácii mu dokrmovanie a veterinárna liečba zlepšili kondíciu natoľko, že sa ho ochranári pokúsili vypustiť. Vyviezli ho preto za Prešov, kde však predpokladali krátky a smutný pokus. Podaril sa napokon?

Ilustračný obrázok k článku Orlí maród sa za Prešovom postaral o dojatie: Týmto majestátnym letom sa vyhol pobytu v zoo!
Zdroj: Dnes24.sk

Úspešná akcia sa podarila prešovských štátnym ochranárom. Po rehabilitácii pokusne vypustili mladého Orla krikľavého.

Nelietal, nedokázal ani stáť

Predpokladali, že maród let nezvládne. Šarišský Arnold najprv preletel vyše sto metrov a usadil sa iba na pokosenom poli. Na niekoľko minút zmizol z dohľadu, vzápätí sa však znenazdajky objavil vysoko nad ich hlavami. Orla priviezli ešte v auguste od obce Kurima v bardejovskom okrese. Nelietal, pri vyrušení zaujímal obrannú pozíciu na zemi, v prvých hodinách nedokázal ani stáť.

„Bolo to tak trochu prekvapenie. Mysleli sme, že vzhľadom na to, v akom stave bol, zotaviť sa už nestihne. Orly totiž odlietajú v septembri,“ vysvetlil zoológ Štátnej ochrany Roman Trojčák. „Pravdepodobne nemal nič zlomené, možno bol iba otrasený po náraze, prípadne mal ďalšie menšie komplikácie, ktoré mu bránili lietať.“

Ušetrili mu pobyt v zoo

Mladý letec po dlhom pobyte vo voliére zvládol prvých vyše sto metrov nad poľom, pričom ukázal famózne rozpätie mohutných krídel. Po zosadnutí a ďalšom vzlietnutí zmizol z dohľadu. Krátko nato ohúril majestátnym letom vo výške niekoľkých stoviek metrov.

Lokalitu opustil až spolu s ochranármi. Zamieril paradoxne na sever. Vari preto, aby sa ešte pred dlhým a nebezpečným letom rozlúčil s „rodnou“ Kurimou. „Podarilo sa nám ho vypustiť v hodine dvanástej,“ pochvaľoval si zoológ. „Orly odlietajú do južnej Afriky a vracajú sa v apríli. A to na pôvodné miesto, takže tento pravdepodobne do okolia obce Kurima. Zároveň sme mu ušetrili pobyt v zoo, keďže po troch mesiacoch v našej chovnej stanici by musel do Bojníc. V zoo by ho potom vypustili tiež, ale najskôr až po zime,“ uzavrel Trojčák.

Text a foto: Dušan Guman

Za Prešovom vypustili Orla krikľavého: Podarila sa akcia?
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM