Ľubomír Hudačko Rôzne

Opatrovateľská služba v Prešove: Potrebuje ju vyše 100 obyvateľov

Ku Goetheho známym citátom patrí aj ten, ktorý hovorí, že krásni mladí ľudia sú hračkou prírody, ale krásni starí ľudia sú umelecké diela. K napĺňaniu tejto myšlienky prispieva aj mesto Prešov poskytovaním opatrovateľskej služby, ktorá pomohla už mnohým rodinám so seniormi.

Ilustračný obrázok k článku Opatrovateľská služba v Prešove: Potrebuje ju vyše 100 obyvateľov
Zdroj: Webnoviny.sk

V rodinách, v ktorých sa deti chcú dôstojne postarať o svojich rodičov a aspoň z časti im vrátiť to, čo sa im od nich útleho detstva dostávalo, sa téma opatrovateľskej služby, vzhľadom na náročnosť tejto doby, skloňuje čoraz častejšie.

Starostlivosť v domácom prostredí

Takúto službu, založenú na dôvernom a priateľskom vzťahu, ktorej cieľom je uľahčiť a spríjemniť každý bežný deň, zabezpečuje aj mesto Prešov.

„Hovorí sa, že veľkosť spoločnosti sa posudzuje podľa toho, ako sa dokáže postarať o tých slabších a aj táto služba je jedným z článkom pomoci, úcty a vďaky tým, ktorí to naozaj potrebujú,“ povedal k problematike opatrovateľskej služby primátor Pavel Hagyari.

Sociálna služba zabezpečuje kvalitnú opatrovateľskú službu v domácom prostredí klienta a zároveň zabezpečuje pokojné prežívanie jesene života v domácom prostredí bez obáv z opustenia, samoty a kontaktu s prirodzeným prostredím. Podmienkou na takúto staroslivosť je žiadosť o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby, trvalý pobyt v meste Prešov a právoplatné rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu – opatrovateľskú službu.

Služba pre viac ako 100 ľudí

Zámerom poskytovania služby je prispievať k vytváraniu pokojnej atmosféry v rodine klienta a zabezpečiť individuálne potreby podľa jeho požiadaviek.

Služba sa poskytuje nielen občanom v pokročilom veku, ktorí sú odkázaní na pomoc inej osoby a zo zdravotných dôvodov si nedokážu zabezpečiť základné životné potreby samostatne, ale aj ľuďom, ktorí sa v dôsledku choroby dostali do ťažko zvládnuteľných životných situácií.

Opatrovateľská služba je v súčasnosti poskytovaná 107 občanom mesta Prešov, z toho 18 prijímateľom sa služba poskytuje v čase po 16.00 h, službu zabezpečuje 60 opatrovateliek. U jedného prijímateľa spravidla vykonávajú službu dve opatrovateľky, ktoré sa v pravidelných cykloch menia. Služba sa poskytuje v pracovné dni v čase od 7.00 h do 19.00 h za úhradu.

Bližšie informácie o sociálnej službe – opatrovateľskej službe môžete získať na týchto miestach:

  • Kancelária sociálneho poradenstva Mestského úradu v Prešove
  • Kancelária prvého kontaktu Mestského úradu v Prešove
  • Mestský úrad, sekcia služieb občanom, oddelenie sociálnych služieb.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM