Správy

Opatrenia a postup: Radnica vysvetľuje, ako je pripravená na druhú vlnu pandémie

Dbá sa na dodržiavania hygienických pravidiel. Trdí to prešovská radnica, ktorá vysvetľuje ako je mesto pripravené na druhú vlnu pandémie koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Opatrenia a postup: Radnica vysvetľuje, ako je pripravená na druhú vlnu pandémie
Zdroj: Mesto Prešov

Ako puviedla tlačová referentka Mestského úradu (MsÚ) v Prešove Lenka Šitárová, na úrade aj na jednotlivých mestských zariadeniach platia protiepidemio­logické opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Dohliada na to informátor

„MsÚ má pri všetkých vstupoch do administratívnych budov zabezpečené dezinfekčné zariadenie. Zamestnanci úradu v styku s občanmi používajú rúška, dodržiavajú bezpečnú vzdialenosť a komunikujú cez ochranné priehradky. MsÚ má tiež zabezpečený dostatočný počet ochranných a dezinfekčných prostriedkov pre zamestnancov,“ uviedla Šitárová.

Informátori dohliadajú na to, či ľudia pri vstupe do budovy majú na tvári ochranné rúško.

Ako ďalej povedala, v zariadení pre seniorov (ZpS) Náruč v Prešove vytvorili karanténnu bunku pre prijímateľov, ktorí sa vracajú z pobytu v ústavnom zariadení. Klienti si čas strávený v karanténnej bunke môžu navyše spríjemniť aj komunikáciou s rodinou a príbuznými cez internet.

Online systém

„V ZpS Harmónia na Cemjate zasa spustili online systém rezervácie návštev. Nový systém pre návštevy slúži na to, aby zaevidoval, v akej časti zariadenia sa hostia budú pohybovať, respektíve s kým budú prichádzať do kontaktu. V prípade, ak by sa u niektorého z klientov zariadenia objavilo podozrenie na prítomnosť ochorenia COVID-19, personál bude môcť jednoducho dohľadať každú osobu, ktorá prišla do kontaktu so seniormi alebo personálom,“ vysvetlila Šitárová.

Aj zamestnanci komunitného centra v lokalite k Starej tehelni dbajú podľa nej vo zvýšenej miere na dodržiavanie hygienických pravidiel. V denných stacionároch i centrách merajú teplotu všetkým, ktorí ich navštevujú. Zamestnanci vykonávajú preventívnu činnosť, najmä v lokalite k Starej tehelni, o povinnosti dodržiavania hygienických pravidiel.

Rúška šijú sami

„Vo všetkých zariadeniach mesta majú zamestnanci k dispozícii rúška, ktoré sami šijú a rozdávajú seniorom, zdravotne postihnutým i rómskym spoluobčanom,“ povedala Šitárová.

Odbor služieb pre občanov prešovskej radnice zároveň rozdáva opatrovateľkám rúška, aby ich mali k dispozícii pre seniorov, ktorých chodia opatrovať.

„Zároveň im pravidelne dopĺňame dezinfekciu na ruky, dostávajú jednorazové rukavice a zamestnanci – opatrovatelia alebo opatrovateľky – sú upozorňovaní, že ak majú obavy, že zdravotný stav opatrovaného seniora nie je v poriadku, majú to ihneď nahlásiť,“ dodala Šitárová.

V obrazoch nájdete aj zábery na nepokosené plochy, na ktoré sa Prešovčania neraz sťažovali.

Hl. foto: ilustračné

Obrazom: Na nepokosené okolie sa v Prešove objavujú sťažnosti
15
Galéria
Zdroj: archív čitateľa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM