Správy

Opäť sa v Prešove zahráme na slalomárov: V meste už úradujú e-kolobežky

Prešovčania prejazdili na zdieľaných bicykloch v roku 2021 celkovo viac ako 1744 hodín, pričom službu využilo takmer 800 unikátnych užívateľov.

Ilustračný obrázok k článku Opäť sa v Prešove zahráme na slalomárov: V meste už úradujú e-kolobežky
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Elektrokolobežky a zdieľané bicykle už čakajú v uliciach Prešova. Presov.dnes24.sk o tom informovala Lenka Šitárová z kancelárie primátorky mesta.

Po zimnej prestávke ich môžeme využívať, ale tiež dávať pozor a vyhýbať sa im slalomom, ak pred nosom zavadzajú.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Viac ako 400 e-kolobežiek sa nachádza na 45 miestach. Prešovčania ich môžu nájsť v centre mesta, na sídliskách, pri zastávkach MHD, blízko autobusovej stanice, pri univerzite či obchodných centrách. Po ukončení jazdy ich môžu nechať v oblastiach vyznačených na mape v aplikácii. V rámci povolených oblastí je potrebné zaparkovať kolobežku na bezpečnom mieste tak, aby nikomu neprekážala, ideálne v blízkosti stojana na bicykle alebo rovnobežne s cestou,“ uviedla Šitárová.

Do konca októbra

V Prešove bude k dispozícii aj takmer 200 zdieľaných bicyklov, ktoré si ľudia môžu požičať počas letnej sezóny až do konca októbra. Postupne budú pribúdať počas apríla. Zaparkovať bicykel je tiež potrebné na vhodnom mieste, napríklad na okraji chodníka.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

„V roku 2021 elektroko­lobežky využilo viac ako 15-tisíc ľudí v celom meste. Väčšina využívala kolobežky na vnútromestský pohyb medzi miestami obchodu a zábavy. Priemerná dĺžka jázd bola do troch kilometrov,“ pripomenula Šitárová.

Štatistiky jázd

Prvých 164 zdieľaných elektrických kolobežiek začalo jazdiť po uliciach Prešova v júli 2020. V roku 2021 bolo v prevádzke 350 zdieľaných elektrických kolobežiek, na ktorých sa odviezlo 14 500 ľudí.

Celkovo bolo podľa informácií z prešovskej radnice zrealizovaných vyše 100-tisíc jázd a prejazdených 270-tisíc km, čo sa rovná približne 250-tim okruhom okolo Slovenska.

Zdieľané bicykle v Prešove začali jazdiť v júli 2021.

Do novembra bolo zrealizovaných 8 836 jázd, pričom celková prejazdená vzdialenosť bola viac ako 16-tisíc kilometrov. Priemerná jazda trvala necelých 12 minút, pričom priemerná vzdialenosť predstavovala takmer dva kilometre. Prešovčania prejazdili na zdieľaných bicykloch v roku 2021 celkovo viac ako 1744 hodín, pričom službu využilo takmer 800 unikátnych užívateľov.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM