Správy

Onedlho začne jesenné upratovanie: Rozmiestnenie kontajnerov nájdete aj na mape

Jesenné upratovanie v Prešove začína už na budúci týždeň. Mesto postupne rozmiestni celkom 97 kontajnerov. Nájdete ich aj na mape mesta.

Ilustračný obrázok k článku Onedlho začne jesenné upratovanie: Rozmiestnenie kontajnerov nájdete aj na mape
Zdroj: Mesto Prešov

V Prešove od budúceho týždňa v rámci jesenného upratovania pristavia postupne 97 veľkoobjemových kontajnerov. Aj v tomto roku je ich umiestnenie zobrazené aj na mape mesta.

Termín

Jesenné upratovanie potrvá od 19.09.2018 do 16.10.2018. Veľko­objemové kontajnery budú pristavované do doby naplnenia, resp. maximálne na dobu 7 dní. Do týchto kontajnerov môžu obyvatelia vkladať objemný odpad z domácností a z verejných priestranstiev ako nábytok, koberce, matrace, vyradenú sanitu a podobne.

Čo tam nepatrí

Veľkoobjemové kontajnery (VOK) však nie sú určené na biologicky rozložiteľný odpad ako tráva, lístie, odrezané časti vetiev, zvädnuté rastlinné časti, ovocie či zvyšky zeleniny.Tento odpad môžu obyvatelia bezplatne uložiť na zberné dvory v areáloch TSmP, a.s. na Bajkalskej 33 a Jesennej 3 v Prešove. Biologicky rozložiteľný odpad – konáre – môžu obyvatelia uložiť vedľa kontajnera.

Do kontajnerov rovnako nepatrí nebezpečný odpad ako akumulátory, autobatérie, žiarivky, obaly z farieb, elektroodpad typu chladničky, mrazničky, sporáky, televízory či osobné počítače. Tieto druhy odpadu môžu obyvatelia uložiť na zberných dvoroch na ulici Bajkalská 33 a Jesenná 3 v prevádzkových hodinách od pondelka do soboty v čase od 8:00 do 18:00.

Ostatné odpady – textil, knihy – môžu obyvatelia bezplatne uložiť IBA na Zberný dvor TSmP, a.s. na Bajkalskej 33 v Prešove.

Na mape mesta

Aj v tomto roku je rozmiestnenie VOK-ov zobrazené na mape mesta. „Všetky cykly sú farebne rozlíšené podľa vymedzených dátumov a aktuálnych lokalít, čo zjednodušuje používateľovi hľadanie a orientáciu v mape. Tieto informácie sú verejnosti dostupné aj v 2 datasetoch, ktoré patria do mestského Open Data a Open geo Data katalógu, v otvorenej medzinárodnej licencii CC BY 4.0, v strojovo spracovateľnom formáte. Otvorenosť údajov znamená, že ktokoľvek môže slobodne k údajom pristupovať, používať ich, upravovať a zdieľať na ľubovoľný účel,“ informovala prešovská radnica.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM