Ľubomír Hudačko Správy

Onedlho budú najžiadanejší: Ako sú na zimu v Prešove a okolí pripravení cestári?

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) plánuje do údržby zapojiť vyše 500 zamestnancov a 170 mechanizmov.

Ilustračný obrázok k článku Onedlho budú najžiadanejší: Ako sú na zimu v Prešove a okolí pripravení cestári?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Krajskí cestári sú na zimnú sezónu pripravení. Odštartovať by mala v závislosti od klimatických podmienok už 1. novembra a potrvá približne päť mesiacov.

Predpokladá, že využije vyše 56 400 ton posypového materiálu.

Poslanci PSK na svojom zasadnutí schválili Operačný plán zimnej údržby PSK pre obdobie 2023/2024. Krajským cestárom oficiálne začína v stredu 1. novembra a skončiť by mala v závislosti od počasia 31. marca 2024.

Kde budú nasadení

Vykonávať by ju malo cez 500 ľudí na celkovo 109 okruhoch.

„Udržiavať budú pritom až približne 3115 km ciest v celom prešovskom regióne. Do nadchádzajúcej zimnej údržby bude nasadených 324 vodičov, 72 strojníkov, 23 traktoristov, 90 dispečerov a ďalšia osádka v 108 vozidlách. A to v rámci 18 cestmajsterstiev SÚC PSK – Bardejov, Giraltovce, Humenné, Medzilaborce, Stakčín, Poprad, Kežmarok, Tatranská Štrba, Levoča, Chminianska Nová Ves, Lipany, Nižná Šebastová, Záborské, Stará Ľubovňa, Spišská Stará Ves, Svidník, Stropkov a Vranov nad Topľou,“ informuje prešovská župa.

Zimná údržba bude vykonávaná prioritne v nočných hodinách od polnoci do piatej hodiny rannej.

Najviac v popradskej oblasti

SÚC PSK predpokladá, že počas nej použije celkovo 56 420 ton posypového materiálu.

Už štandardne sa počíta, že najväčšie množstvo materiálu, viac ako 22 500 ton posypu, zhltne údržba v rámci popradskej oblasti.

„Krajskí cestári sa budú starať o vyše 2 415 km ciest II. a III. triedy, približne 668 km ciest patriacich pod správu Národnej diaľničnej spoločnosti a Slovenskej správy ciest a o vyše 29 km účelových komunikácií. Počas zimnej sezóny bude pre verejnosť znovu k dispozícii nonstop bezplatná telefónna linka 0800 500 222, kde budú môcť vodiči hlásiť problémy na cestách v Prešovskom kraji,“ doplnili z PSK.

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM