Tlačové správy

Olympijskí víťazi Škantárovci: Voda je náš život

Vodní slalomári Ladislav a Peter Škantárovci po olympijskom zlate nespia na vavrínoch. Ich tréningový režim a životný štýl je odrazom ich neutíchajúceho odhodlania neustále sa zlepšovať.

Ilustračný obrázok k článku Olympijskí víťazi Škantárovci: Voda je náš život
7
Galéria
Zdroj: DIVINO, s.r.o.

Ich šport, ktorý je prirodzene plný adrenalínu, je pre nich dokonalým tréningom nielen po fyzickej stránke, ale aj po tej psychickej. Nech je situácia akokoľvek vážna, nech je ich cieľ akokoľvek náročný, k riešeniu pristupujú vždy s chladnou hlavou. O tom, ako pádlovať životom majú jasné predstavy.

Tečúca voda vyhladí všetky trecie plochy

Všetci predpokladajú, že po viac ako štvrťstoročí v jednej lodi musia byť akékoľvek nezhody medzi bratrancami už dávno vyriešené. Ale nie je to tak. Život je ako divoká voda, každá situácia je úplne nový element, ktorému sa treba prispôsobiť. V odhodlaní prekonávať prekážky rôzneho druhu spočíva podľa Škantárovcov významná časť ich úspechu. „Nie vždy sa na všetkom zhodneme,“ hovorí Peter, „ale rozdielne názory nás posúvajú dopredu.“ Nastavenie mysle a nie fyzická kondícia, im umožňuje vyhrávať.

Zdroj: DIVINO, s.r.o.

Športový hrdina? To je veľmi tekutý pojem

Oboch športovcov spája úcta k dosiahnutým výsledkom, či už v ich disciplíne, alebo v úplne odlišných športoch. Ani jeden z nich však nemá vyhraneného športového hrdinu. Ich vzorom sú skôr jednotlivé prejavy rozdielnych silných vlastností u známych športovcov. Ladislav spomína: „Keď sme boli v žiackom a juniorskom veku, veľmi veľa času sme trávili na brehu pozorovaním hlavne Hochschornerovcov a špičkových zahraničných C2. Túžili sme jazdiť ako oni.“ Peter ho dopĺňa: „Teraz si rovnako vážim každého športovca, ktorý dáva do svojho športu maximum a vie svojimi výkonmi a umením urobiť radosť svojim fanúšikom.“

Športové začiatky stáli takpovediac na vode

V Pieninách, kde Škantárovci vyrastali, nebolo podľa ich slov veľa možností na športový rozvoj. Ich prvé ponorenia do športu boli čisto voľnočasové. K skutočnému tréningu sa dostali až cez kamarátov na základnej škole. Za skutočne zlomové obdobie považujú až prechod z juniorskej úrovne k seniorom: „V tomto období sme získali druhé miesto na juniorských majstrovstvách a zároveň sme vtedy mali na Slovensku veľmi úspešných pretekárov ako Martikán, Hochschornerovci a Kaliská, ktorí nás neskutočne motivovali sa stále zlepšovať. V roku 2002 sme sa stali profesionálmi, keď sme boli zaradení do SKP Bratislava. To bol pre nás odrazový mostík v našom napredovaní,“ spomína Ladislav.

Zdroj: DIVINO, s.r.o.

Životný štýl – voda je život

Strava športovca má nepochybne veľký vplyv na jeho výkonnosť. Ľudské telo je však v prevažnej miere tvorené práve vodou. Preto si Ladislav a Peter nikdy nedávali zostavovať špeciálne jedálne lístky, no svoj pitný režim vždy poctivo strážili. „Keď som bol mladší, tak moje telo spálilo všetko, čo som do seba dal. Teraz sa snažím jesť zodpovedne, vyváženú a pestrú stravu. Hlavne veľa zeleniny a špenátu. Vždy však mám so sebou svoj najobľúbenejší nápoj, čistú pramenitú neperlivú vodu,“ hovorí Peter. Ich obľúbenou značkou je minerálna voda Budiš, ktorá im podľa ich vlastných slov po náročných pretekoch, či tréningu pomáha uhasiť smäd, ale aj doplniť dôležité minerály. Po fyzickej aktivite je vždy dôležité doplniť telu minerály a tým posilniť imunitný systém, urýchliť regeneráciu a zmierniť prípadnú bolesť svalov.

Minerálna voda Budiš zároveň zásobuje organizmus dostatkom sodíka, ktorý je pre ľudský organizmus potrebný na reguláciu objemu telesných tekutín a prenos nervových vzruchov. Tak ako iné minerály, ani sodík si telo nedokáže vyrobiť samo a preto je správna voľba minerálnej vody ideálnym spôsobom ako ho doplniť.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ správy.

Olympijskí víťazi Škantárovci: Voda je náš život
7
Galéria
Zdroj: DIVINO, s.r.o.
Zdroj: DIVINO, s.r.o.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM