Ľubomír Hudačko Šport

Olympiáda v Soči sa blíži: Zabojuje na nej o úspech aj Prešovčan Matej Falat!

Želiezko v ohni na zimnej olympiáde v ruskom Soči bude mať aj Prešov. A to v podobe alpského lyžiara Mateja Falata. Ten sa nechystá na veľkú udalosť s veľkými očami, ale o to krajšie by bolo príjemné prekvapenie z pozitívneho umiestnenia.

Ilustračný obrázok k článku Olympiáda v Soči sa blíži: Zabojuje na nej o úspech aj Prešovčan Matej Falat!
Zdroj: Webnoviny.sk

Matej bude vôbec historicky prvým Prešovčanom v individuálnych disciplínach pod piatimi kruhmi, ktorý tak nebude reprezentovať len celú krajinu, ale aj metropolu Šariša. Už si stihol vo svojej mladej kariére zaznamenať nejeden úspech, veď dokázal vyhrať už poltucet pretekov FIS a celkovo 18-krát sa postavil na stupeň víťazov.

Radostnú správu o tom, že pocestuje na olympiádu do Soči sa dozvedel, keď mal preteky v susednej krajine. V Rakúsku si počínal nadmieru dobre a vyhral ich. O tom, v ktorých disciplínach by mohol vyhrať hovorí s pokorou, no dúfa, že dariť sa bude najviac bude v slalome a v superkombinácii.

Lyžiar z Prešova rozvíjal svoj talent už ako dieťa. Zimný šport mu učaroval od útleho veku. Stihol sa ešte venovať gymnatsike a pri tréningoch tieto prvky využíva dodnes. „K pretekaniu som sa dostal tak, že na Lysej (lyžiarske stredisko pri Drienici, pozn.) boli preteky pre verejnosť. S rodičmi sme si povedali, že to vyskúšam. Spočiatku som ani nevedel, ako sa má chodiť medzi bránky, no nakoniec som skončil štvrtý,“ spomína na svoje prvé preteky a začiatky mladý lyžiar.

Jeho prvým medzinárodným úspechom bolo, keď ako 15-ročný vyhral FIS-preteky v slalome a v kombinácii vo Formigale v Španielsku. Nielen Prešov ale celé Slovensko verí, že bude úspešne reprezentovať svoju vlasť aj na olympiáde v Soči 2014. Držíme palce!

Zdroj: Global24/Simona Ivančáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM