Správy

ZLÁ správa hneď na začiatku roka: Východniari budú platiť nový miestny poplatok!

Poplatok sa vypočíta vynásobením základu dane zníženého o 60 štvorcových metrov a sadzby poplatku, ktorá zodpovedá účelu budúceho využitia stavby.

Ilustračný obrázok k článku ZLÁ správa hneď na začiatku roka: Východniari budú platiť nový miestny poplatok!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Bardejov od Nového roka zavádza na svojom území nový miestny poplatok za rozvoj.

Ako informuje radnica na svojej webstránke, dôvodom je narastajúca výstavba, ktorá vyvoláva potrebu budovania ďalšej infraštruktúry.

To predstavuje tlak na výdavky v rozpočtoch jednotlivých samospráv. Ide o jednorazový poplatok.

Tam, kde vznikne na základe stavebného rozvoja územia potreba vybudovania sociálnej a technickej infraštruktúry, bude podľa radnice príjem z tohto poplatku slúžiť ako zdroj, respektíve jeden zo zdrojov na jej vybudovanie.

Predmet poplatku

„Predmetom poplatku za rozvoj je pozemná stavba na území obce, na ktorú je vydané právoplatné stavebné povolenie, ktorým sa povoľuje stavba, ktorá je ohlásená stavebnému úradu a na ktorú je vydané rozhodnutie o povolení zmeny stavby pred jej dokončením alebo ktorá je dodatočne povolená. Takáto stavba je predmetom poplatku za podmienky, že jej uskutočnením vznikne nová alebo ďalšia podlahová plocha v nadzemnej časti stavby,“ uvádza radnica.

Predmetom poplatku za rozvoj nie je napríklad údržba, oprava, rekonštrukcia alebo modernizácia bytového domu, pri ktorých sa nemení úhrn podlahových plôch všetkých bytov a nebytových priestorov.

Rovnako ani stavba skleníka na pozemku evidovanom v katastri nehnuteľností ako orná pôda alebo záhrady s výmerou podlahovej plochy do 1000 štvorcových metrov.

Poplatok sa nevzťahuje napríklad na stavbu alebo časť stavby sociálneho bývania alebo slúžiacu na vykonávanie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately či zdravotníckeho zariadenia alebo slúžiacu na účely múzea, knižnice, galérie a kultúrneho strediska.

Aj pre skleníky

Sadzba poplatku za každý, aj začatý štvorcový meter podlahovej plochy nadzemnej časti stavby je päť eur pre stavby na bývanie, na pôdohospodársku produkciu, skleníky, stavby pre vodné hospodárstvo, stavby využívané na skladovanie vlastnej pôdohospodárskej produkcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu.

Rovnaká suma sa týka priemyselných stavieb a využívaných na skladovanie vrátane stavieb na vlastnú administratívu.

Suma desať eur je pre stavby na ostatné podnikanie a na zárobkovú činnosť, stavby využívané na skladovanie a administratívu súvisiacu s ostatným podnikaním a so zárobkovou činnosťou a suma päť eur za štvorcový meter je stanovená pre ostatné stavby.

Poplatok sa vypočíta vynásobením základu dane zníženého o 60 štvorcových metrov a sadzby poplatku, ktorá zodpovedá účelu budúceho využitia stavby. Bližšie informácie sú zverejnené na webstránke mesta.

archívne foto

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM