Správy

Vodiči si vydýchli! Problémový úsek v obci Čabiny je minulosťou, ZOSUV pôdy už nehrozí

Realizáciou prác, ktoré prebiehali v náročných geologických podmienkach, sa zabezpečilo zvýšenie bezpečnosti a komfortu účastníkov cestnej premávky.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči si vydýchli! Problémový úsek v obci Čabiny je minulosťou, ZOSUV pôdy už nehrozí
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Problémový zosuv cesty II/559 v extraviláne obce Čabiny v okrese Medzilaborce je minulosťou. Úsek prešiel v týchto dňoch komplexnou rekonštrukciou zo zdrojov PSK vo výške takmer 710-tisíc eur. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„Stabilizáciu zosuvu pri obci Čabiny si vyžiadala celková deformácia cestného telesa, ktoré zdegradovalo vplyvom eróznych procesov, zvýšeným pohybom podzemnej a zrážkovej vody na tomto úseku cesty II. triedy. Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) evidovala viaceré pozdĺžne trhliny, pokles vozovky a zároveň dva zosuvy cesty, čo si vyžiadalo odborný a komplexný zásah,“ vysvetlila hovorkyňa.

Zvýšenie bezpečnosti

V rámci sanačných a rekonštrukčných prác, ktoré sa realizovali v uplynulých dňoch, došlo k zhotoveniu oporného múru dlhého 60 metrov a kompletnej výmene konštrukčných vrstiev vozovky s geodoskou v celkovej dĺžke 160 metrov.

Zároveň sa zlepšili odtokové pomery na povrchu vozovky, a to prostredníctvom vybudovania hĺbkovej drenáže s priekopou z betónových prefabrikátov.

„Realizáciou týchto prác, ktoré prebiehali v náročných geologických podmienkach, sa zabezpečilo zvýšenie bezpečnosti a komfortu účastníkov cestnej premávky, ako aj zlepšenie plynulosti dopravy,“ dodala Jeleňová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM