Správy

Veža pri Bardejovských kúpeľoch sa bude podobať na zničenú v 1. svetovej: Kedy ju dokončia?

Po dokončení sa bude podobať na tzv. Berzewiczovú vežu z roku 1905, ktorá stála neďaleko a bola zničená v čase prvej svetovej vojny v roku 1918.

Ilustračný obrázok k článku Veža pri Bardejovských kúpeľoch sa bude podobať na zničenú v 1. svetovej: Kedy ju dokončia?
5
Galéria

Výstavba vyhliadkovej veže na vrchu Stebnícka Magura pri Bardejovských Kúpeľoch je v súčasnosti hotová z dvoch tretín.

Jej dokončenie plánuje investor Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov počas tretej a štvrtej etapy v lete budúceho roku.

„Na dokončenie čaká ešte interiér, schodisko, zábradlie a úprava okolia,“ informoval riaditeľ OOCR Šariš – Bardejov Radomír Jančošek. V októbri na stavbe takzvanej Berzewiczovej veže ukončili prvú a druhú etapu.

Nebude to stačiť

Projekt je financovaný z rozpočtu oblastnej organizácie, ktorého väčšiu časť finančne podporilo Ministerstvo dopravy (MD) SR. Na dokončenie stále chýba časť financií, preto OOCR v septembri vyhlásila verejnú zbierku.

„Vyzbieraná suma nebude stačiť na dokončenie, preto rátame pri štvrtej etape s kofinancovaním z prostriedkov MD SR,“ uviedol Jančošek s tým, že zbierka stále beží.

Bude sa na ňu podobať

Vyhliadkovú vežu na Stebníckej Magure realizujú od jari tohto roka v blízkosti vysielača na hlavnej turistickej magistrále – Ceste hrdinov SNP. Po dokončení sa bude podobať na tzv. Berzewiczovú vežu z roku 1905, ktorá stála neďaleko a bola zničená v čase prvej svetovej vojny v roku 1918.

Veža má železobetónovú konštrukciu a kovové schodisko. jej celková výška bude 29,6 metra, vo výške 20 metrov nad terénom je vyhliadková plošina. Náklady by mali dosiahnuť približne 250.000 eur.

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM