Správy

Tip na VÝLET: Spoznajte najvyšší vrch Kozích chrbtov, túru zvládnu aj rodiny s deťmi

Výhodou oproti plným turistickým chodníkom v Tatrách je menej ľudí, väčší pokoj, neporušená príroda a trasa prístupná z troch rôznych východiskových bo­dov.

Ilustračný obrázok k článku Tip na VÝLET: Spoznajte najvyšší vrch Kozích chrbtov, túru zvládnu aj rodiny s deťmi
Zdroj: TASR/Silvia Tannhauserová

Podtatranský región okrem vysokohorskej turistiky v Tatrách ponúka aj viacero alternatív a menej náročné trasy. Jednou z nich je výstup na najvyšší vrch Kozích chrbtov – Kozí kameň. Uvádza to na svojej stránke Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Nachádza sa v nadmorskej výške 1255 metrov približne osem kilometrov juhozápadne od Popradu.

„Vrcholová časť i hrebeň je z veľkej časti odlesnená a poskytuje zaujímavé výhľady. Z celého hrebeňa sú jedinečné pohľady na Vysoké i Nízke Tatry. Samotný vrchol umožňuje pozorovať okolité vrchy Kozích chrbtov, no pri ideálnych podmienkach sú pozorovateľné tiež Levočské vrchy, Branisko, Volovské vrchy či Veľký Choč,“ uvádza KOCR.

Menej ľudí a pokoj

Z vtáčej perspektívy je vidieť aj okolité obce Šuňava, Štrba, Vikartovce, ale aj mesto Poprad.

Výhodou oproti plným turistickým chodníkom v samotných Tatrách je menej ľudí, väčší pokoj, neporušená príroda a trasa je prístupná z troch rôznych východiskových bo­dov.

Túru je možné začať napríklad z obce Vikartovce a z Lopušnej doliny, najprv po zelenej trase a potom zo sedla Tabličky po modrej značke.

Aj rodiny s deťmi

Najdlhšia túra s najväčším prevýšením je z obce Spišská Teplica.

Túru zvládnu aj rodiny s deťmi, keďže stúpanie je väčšinou pozvoľné.

„Vybrali sme sa na túru hneď ráno, viac-menej sme nikoho nestretli. Je to naozaj výborná alternatíva, keď sa chce človek v regióne vyhnúť preplneným chodníkom a vidieť Tatry a okolité kopce trochu inak, určite odporúčam,“ uviedol turista Karol z Rovinky pri Bratislave, ktorý sa na Kozí kameň vybral z Lopušnej doliny s priateľkou.

V teréne mu trochu chýbalo značenie, vďaka mape však nezablúdili a približne po 1,5 hodine prišli na vrchol.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM