Správy

Nový exekučný bič na dlžníkov: Nezaplatíte POKUTU? Zadržať vám môžu aj vodičák!

V exekučnom poriadku pribudli od apríla nové donucovacie opatrenia. Čo čaká na neplatičov?

Ilustračný obrázok k článku Nový exekučný bič na dlžníkov: Nezaplatíte POKUTU? Zadržať vám môžu aj vodičák!
Zdroj: Dnes24.sk

Novela exekučného poriadku nadobudla účinnosť. Od apríla sa zavádzajú nové donucovacie opatrenia pre tých, ktorí ignorujú rozhodnutia súdu alebo si neplnia uložené povinnosti.

Legislatívna úprava počíta so zavedením štyroch takýchto opatrení.

Ide o rozšírenie možností uloženia peňažnej pokuty, zadržania vodičského preukazu a osvedčenia o evidencii vozidla i použitia technických prostriedkov brániacich užívaniu veci.

Rozhodne exekútor

Cieľom novely je efektívnejšia a rýchlejšia vymáhateľnosť nárokov v exekučných konaniach vedených najmä na uspokojenie práv na nepeňažné plnenia. Výber z donucovacích opatrení má byť na rozhodnutí exekútora. Nemôže ich však ukladať svojvoľne.

Možnosť uložiť peňažnú, respektíve poriadkovú pokutu poznal zákon aj doteraz. Jej výška však podľa rezortu spravodlivosti nebola motivujúca a proces uloženia bol zdĺhavý.

Prečítajte si tiež

Čo hrozí dlžníkom?

Konkrétna výška peňažnej pokuty a jej súhrn je ustanovený pre porušenie konkrétnej povinnosti. Zadržanie vodičského preukazu, zadržanie osvedčenia o evidencii vozidla a použitie technických prostriedkov brániacich užívaniu veci je možné uložiť až v prípade, ak uložená pokuta nemala pre splnenie povinnosti žiadny efekt.

„To neplatí, ak ide o exekúciu na vymoženie pohľadávky na výživnom alebo ak je voči povinnému vedená exekúcia na uspokojenie práva na peňažné plnenie,“ píše sa v zákone.

Zavádzajú sa aj niektoré nové právne inštitúty, najmä v podobe náhradných plnení. V rámci exekúcie vyprataním a vykázaním sa má umožniť uzatvorenie písomnej dohody o zaplatení peňažnej sumy namiesto poskytnutia náhradného ubytovania alebo bytovej náhrady.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM