Ľubomír Hudačko Správy

Novinka v Ľubovnianskom skanzene: Turisti si odteraz môžu pozrieť aj TÚTO atrakciu

Prináša pohľad na tradičnú obyčajovú príležitosť - na zimné priadky. Oficiálny názov má Orjabinsky večirky.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Ľubovnianskom skanzene: Turisti si odteraz môžu pozrieť aj TÚTO atrakciu
4
Galéria

V Ľubovnianskom skanzene otvorili novú expozíciu. Návštevníci si ju môžu pozrieť v jednom z objektov múzea ľudovej architektúry, a to v drevenici z Jarabiny. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

Prináša pohľad na tradičnú obyčajovú príležitosť – na zimné priadky.

Novú časť expozície si múzeum ľudovej architektúry pod hradom Ľubovňa, ktoré je jedným z najmladších na Slovensku, pripravilo pre toto leto. Otvára sa v zrubovom trojpriestorovom dome s gánkom, ktorý v roku 1930 postavil v rusínskej obci Jarabina Vasiľ Jaseník.

Čas priadok

„Oficiálny názov má Orjabinsky večirky a približuje, ako prebiehali pravidelné zimné stretnutia slobodných dievčat z jednej vrstvy v jednom dome – tzv. kúdeľnej izbe, kde priadli. Čas priadok, ktorý trval od novembra do jari po fašiangy bol zameraný nielen na pradenie, ale aj vyšívanie, spievanie, tancovanie či rozprávanie strašidelných príbehov,“ vysvetlila Jeleňová.

Dievčatá obvykle priadli čistú konopnú alebo ľanovú priadzu.

Návštevy a hry

V ich chyžke nechýbali praslice s pradivom a kolovrátkami, ale aj masky, do ktorých sa dievky občas zahaľovali. Večierky sa po príchode mládencov končili zábavou mládeže, návštevami a hrami.

Ľubovniansky skanzen bol verejnosti sprístupnený v roku 1985, pričom jeho súčasťou sú objekty postavené prevažne v prvej polovici 20. storočia.

Objektívom: Nová expozícia v skanzene v Starej Ľubovni
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM