Ľubomír Hudačko Správy

Na východe vzniká ATYPICKÁ stavba: Na čo presne bude slúžiť? FOTO

Novovznikajúce výskumno-prezentačné centrum parku tmavej oblohy v Karpatoch je súčasťou Astronomického observatória na Kolonickom sedle.

Ilustračný obrázok k článku Na východe vzniká ATYPICKÁ stavba: Na čo presne bude slúžiť? FOTO
3
Galéria

Na Kolonickom sedle vyrastá nové výskumno-prezentačné centrum parku tmavej oblohy. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„Atypická stavba je výsledkom viacerých súvisiacich aktivít projektu cezhraničnej spolupráce programu ENI, na ktoré krajská Vihorlatská hvezdáreň v Humennom získala viac ako 270-tisíc eur,“ prezradila hovorkyňa.

Koniec v októbri

Novovznikajúce výskumno-prezentačné centrum parku tmavej oblohy v Karpatoch je súčasťou Astronomického observatória na Kolonickom sedle.

Vihorlatská hvezdáreň ho buduje vďaka cezhraničnej spolupráci organizácií, ktoré sa venujú ekologickým problémom svetelného znečistenia.

S realizáciou projektu sa začalo už v júli 2021 a uzavrieť by sa mal v októbri tohto roku.

„Z európskych zdrojov sa naň partnerom podarilo získať viac ako 601-tisíc eur, pričom len pre krajskú organizáciu ide z tejto sumy 273-tisíc eur. Hlavným cieľom projektu je udržať minimálnu úroveň svetelného znečistenia v parkoch tmavej oblohy v troch krajinách – na Slovensku v Poloninách, na Ukrajine v Zakarpatsku a v Maďarsku v pohorí Bükk,“ vysvetlila ďalej Jeleňová.

Predpokladá to systematické meranie úrovne znečistenia oblohy technickým svetlom pomocou špeciálnych meračov na meracích staniciach pri prezentačnom centre, v obci Runina, v Stužici a Derenivke na Ukrajine a v Kisgöri v Maďarsku.

Zachovanie hviezdnej noci

Informácie získané z týchto staníc sa spracujú a prostredníctvom prezentačných centier sa zverejnia výsledky meraní.

Súčasťou je tiež vytvorenie siete monitoringu svetelného znečistenia vrátane mobilnej monitorovacej stanice, informačnej kampane, série konferencií, workshopov, ako aj vytvorenia miest na pozorovanie a fotografovanie hviezdneho neba.

Motívom aktivít je predovšetkým zvýšiť povedomie o probléme svetelného znečistenia a prezentovať spôsoby, ako zachovať hviezdne noci v Karpatoch.

Viac záberov nájdete vo fotogalérii.

Objektívom: Atypická stavba v Poloninách
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM