Krimi

Maturanta z Košíc odsúdili za podporu TERORIZMU: Rovesníkom posiela takýto odkaz

Žiaka obchodnej akadémie zadržala NAKA priamo v škole počas vyučovania.

Ilustračný obrázok k článku Maturanta z Košíc odsúdili za podporu TERORIZMU: Rovesníkom posiela takýto odkaz
Zdroj: Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, uznal v stredu košického maturanta Matúša za vinného z viacerých trestných činov viažucich sa k podpore terorizmu a odsúdil ho na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky. Rozsudok je právoplatný.

Samosudca schválil dohodu o vine a treste. Podmienkou na jej uzavretie je plné priznanie viny, vzdanie sa práva na verejný proces, ako aj možnosti odvolať sa.

Čo má na svedomí?

Mladík bol obvinený z toho, že verejne prostredníctvom sociálnych sietí podnecoval na spáchanie niektorého z trestných činov terorizmu a schvaľoval ho.

Získal a poskytol znalosti metód a techník na výrobu výbušnín a iných nebezpečných látok na tieto účely a osvojil si tiež zručnosti na ich výrobu.

Rovnako čelil obvineniu za to, že rozširoval extrémistický materiál a verejne, najmä použitím hesiel, prejavoval sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Zadržaný priamo v škole

Matúša, v tom čase študenta tretieho ročníka, zadržala Národná kriminálna agentúra vlani v júni priamo na jednej zo stredných škôl v Košiciach. Akciu pod krycím názvom Frajer vykonala na základe operatívnych poznatkov, ako aj informácií od zahraničných vyšetrovacích orgánov.

Počas domových prehliadok u neho zaistili chemické látky, ktoré je možné použiť pri výrobe výbušnín a pyrotechniky, dátové nosiče, trhavinu ako aj návod na výrobu bômb.

Hrozilo mu 7 až 15 rokov za mrežami.

Slová odsúdeného stredoškoláka

„Nikomu som nič neurobil, nechcel som nikomu ublížiť alebo uškodiť. Bola u mňa nájdená trhavina, ale iba v malom množstve. Nechcel som ju použiť na žiadnu trestnú činnosť. Bol to taký malý pokus, ktorý som chcel vyskúšať,“ reagoval odsúdený stredoškolák, ktorý trest považuje za primeraný. Je v maturitnom ročníku a tvrdí, že chémiu miluje, aj preto ju chce študovať na vysokej škole.

Rozširovanie extrémistických materiálov ľutuje, mal vtedy 17 rokov a vraj ho stiahli do viacerých skupín na sociálnych sieťach, ktoré však neskôr sám opustil.

Rovesníkom dáva radu, aby nič podobné nikdy nerobili.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM