TOS Rôzne

KURIOZITA DŇA: Ľudí na východe vydesil nezvyčajný úkaz. Predviedol sa prachový DIABOL, VIDEO

"Čo to bolo?!" pýtajú sa ľudia po zhliadnutí záberov z východného Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Ľudí na východe vydesil nezvyčajný úkaz. Predviedol sa prachový DIABOL, VIDEO
Zdroj: Facebook.com/Stropkov a okolie

Fascinujúci a zároveň aj strašidelný, keďže nápadne pripomína tornádo. Aj taký býva prachový vír, ktorý vo svete nazývajú dust devil a teda prachový diabol.

V nedeľu sa takýto prachový diabol objavil vo Svidníku a niektorých poriadne vystrašil. „To čo bolo a kedy?“ „Čo to bolo?“ „Čo?!“ Aj takéto komentáre sa objavili pod videom, na ktorom jeho autor zachytil prachový vír v plnej paráde.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: Facebook

„V poslednej dobe veľmi častý jav. Ja som sa skoro… Keď som to videla na Bankovskej Hure,“ okomentovala Andrea. Ako však taký prachový vír vlastne vzniká?

Podľa portálu iMeteo.sk ide o jav, ktorý sa môže počas leta vyskytnúť prakticky kdekoľvek a je to vlastne vzdušný vír, ktorý vzniká nad prehriatou časťou zemského povrchu.

„Tvorba prachového víru je zapríčinená silným zohrievaním pôdy, pričom prehriaty vzduch stúpa smerom nahor, zatiaľ čo okolité masy vzduchu sú pomerne chladné. Tento kontrast vzduchových hmôt spôsobuje toto vírenie,“ uvádza špecializovaný portál iMeteo.sk s tým, že keď prachový diabol dorazí nad chladnejšiu časť zemskej pôdy, má tendenciu rýchlo zaniknúť.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM