Správy

Klientske centrá praskajú vo švíkoch: Ako a kde si najrýchlejšie vybavíte doklady?

Ministerstvo vnútra (MV) SR odporúča občanom vybavovať si doklady na menších policajných oddeleniach dokladov.

Ilustračný obrázok k článku Klientske centrá praskajú vo švíkoch: Ako a kde si najrýchlejšie vybavíte doklady?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Ako upozornilo, klientske centrá a pracoviská v krajských a v niektorých okresných mestách dlhodobo čelia náporu. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

Nestíhajú

„Kapacity každého oddelenia dokladov sú dimenzované na určitý počet výkonov za deň, pričom vyvolávací systém zohľadňuje aj elektronicky rezervované termíny na vybavenie. Na malých pracoviskách dostane občan služby takmer bez čakania, naopak, na veľkých sa nemusí dostať na rad,“ načrtol rezort.

Najvyťaženejším pracoviskom je klientske centrum Okresného úradu Bratislava na Tomášikovej ulici, kde priemerný čas čakania predstavuje vyše dvoch hodín.

Menšie mestá

Ako zdôvodnil rezort, jeho služby využívajú nielen obyvatelia mesta s trvalým pobytom, ale z podstatnej časti aj osoby, ktoré v hlavnom meste pracujú.

Okolo jednej hodiny sa čaká aj na ďalších pracoviskách v Bratislave. Naopak, napríklad v Bytči, Banskej Bystrici či Revúcej na vybavenie stačí v priemere počkať do 15 minút.

Rezort pripomína, že o občiansky preukaz či cestovný pas možno požiadať už pol roka pred uplynutím ich platnosti. „Ak teda napríklad počas veľkonočných sviatkov trávite čas v rekreačných lokalitách Slovenska či na návšteve u rodiny, nájdite si čas a požiadajte o nový cestovný pas na tohtoročnú dovolenku na niektorom menšom pracovisku,“ načrtol.

Kuriérom zadarmo

V prípade žiadosti na vzdialenejšom pracovisku si možno vyhotovený občiansky preukaz vyzdvihnúť na vybranom náhradnom pracovisku blízko domova či práce alebo si ho nechať doručiť kuriérom, čo je v súčasnosti bez poplatku.

Cestovný pas je potrebné vyzdvihnúť na oddelení dokladov, kde bola žiadosť podaná.

Záujem o cestovné doklady začína stúpať každoročne na jar, keď sa ľudia začínajú pripravovať na zahraničné dovolenky. Pasy vybavujú najmä deťom, v prípade ktorých je platnosť dokladu skrátená na dva až päť rokov.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM