Správy

Je o ne zvýšený záujem: Ľudia na východe chodia počas Dušičiek aj na vojnové cintoríny

Na severovýchodnom Slovensku sa zachovalo asi 200 vojnových cintorínov z prvej svetovej vojny. Je na nich pochovaných približne 50-tisíc vojakov

Ilustračný obrázok k článku Je o ne zvýšený záujem: Ľudia na východe chodia počas Dušičiek aj na vojnové cintoríny
6
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Počas dušičkového obdobia ľudia na severovýchode Slovenska navštevujú nielen hroby svojich blízkych, ale i vojnové cintoríny.

Ako uviedol predseda Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy Martin Drobňák, pri návšteve cintorínov je potrebné pamätať i na tých, ktorí zahynuli ďaleko od svojho domova.

„V týchto dňoch mnoho ľudí navštevuje hroby svojich blízkych na cintorínoch a popritom sa často zastavujú aj pri vojnových hroboch alebo vojnových cintorínoch, respektíve pamätníkoch, ktoré sa nachádzajú či už ako súčasť civilných cintorínov, alebo aj v nejakých miestach pri cestách alebo pri obciach. Badáme zvýšený záujem o tieto vojenské pietne miesta a nachádzame na nich často zapálené sviečky alebo je tam prinesená kytička kvetov,“ povedal Drobňák.

Porozmýšľať nad obeťami

Podľa jeho slov je žiaduce, aby si ľudia spomenuli aj na vojakov, ktorí v mnohých prípadoch zahynuli ďaleko od svojho domova.

„Treba mať na pamäti, že mnoho našich predkov taktiež bojovalo na rôznych bojiskách či prvej, druhej svetovej vojny, alebo aj iných konfliktov a často sa ich hroby nachádzajú ďaleko vo svete. Neznámi ľudia tam prídu a zapália sviečku. Tak symbolicky aj naši obyvatelia, ktorí chodia na vojnové cintoríny alebo na hroby svojich rodinných príslušníkov, môžu zapáliť sviečku alebo aspoň na chvíľu sa zastaviť a porozmýšľať nad obeťami vojen,“ doplnil Drobňák.

Na severovýchodnom Slovensku sa zachovalo asi 200 vojnových cintorínov z prvej svetovej vojny. Je na nich pochovaných približne 50-tisíc vojakov rakúsko-uhorskej, ruskej a nemeckej armády.

„Východné Slovensko je jediné miesto, kde sa bojovalo aj počas prvej aj počas druhej svetovej vojny,“ dodal Drobňák. Na východnom Slovensku sa zachovalo i množstvo cintorínov z druhej svetovej vojny.

KVH Beskydy sa obnove vojnových cintorínov venuje viac ako 20 rokov. Realizuje tiež rôzne edukačné aktivity.

Objektívom: Ľudia chodia počas Dušičiek aj na vojnové cintoríny
6
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý
Zdroj: SOI.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM