Ľubomír Hudačko Správy

Ako bude vyzerať námestie Stropkova? Samospráva vyhodnotila súťaž, toto je VÍŤAZ!

Stropkovská samospráva vyhodnotila architektonickú súťaž nazvanú Námestie s mestským hradom Stropkov - IV. etapa revitalizácie Námestia SNP.

Ilustračný obrázok k článku Ako bude vyzerať námestie Stropkova? Samospráva vyhodnotila súťaž, toto je VÍŤAZ!
6
Galéria

Vyhlásená bola v závere januára tohto roka a uchádzači mohli svoje návrhy prihlásiť do konca mája. O tom informoval hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

„Naším dlhodobým zámerom je komplexná revitalizácia priestranného centrálneho námestia, ktorá sa vďaka súťaži dostala do finálnej fázy. Archeologicko-historický výskum vytvoril podklad pre zapojenie komplexu zaniknutého hradu do priestorovej štruktúry centrálneho verejného priestoru, ktorý v Stropkove roky čakal na celkovú revitalizáciu,“ uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Kto súťaž vyhral

Komplexná obnova námestia a zviditeľnenie mestského hradu má podľa jeho slov prispieť k prilákaniu návštevníkov a turistov do mesta, k vytvoreniu kvalitného spoločenského, zhromažďovacieho a oddychového miesta pre obyvateľov mesta a zhodnotenia málo známych historických aspektov mesta Stropkov.

Do súťaže bolo prihlásených deväť návrhov, z toho dva z Českej republiky.

„Porotu najviac presvedčil návrh od spoločnosti uncut Praha, ktorého autormi boli Nikoleta Slováková, Ján Sulzer, Rudolf Nikerle, Kryštof Jireš a Laura Lukáčová,“ doplnil Novák.

Porota sa jednomyseľne zhodla, že víťazný návrh najlepšie reagoval na požiadavky súťaže.

Nepôsobí dominantne

„Skrýva veľký potenciál a je flexibilný, čo sa týka ďalšej modifikácie podľa požiadaviek zadávateľa. Rešpektuje súčasné požiadavky na udržateľnosť zachytávanie vody v území. Napriek svojmu rozsahu návrh nepôsobí dominantne, ale vytvára piedestál už stávajúcim historickým objektom. Zelený ostrov v strede námestia je príjemným protipólom jeho tvrdej a otvorenej severnej časti a rešpektuje súčasné požiadavky na udržateľnosť, ako aj narábanie s vodou v území,“ vysvetlil predseda poroty Matej Grébert.

„Už teraz hľadáme zdroje na realizáciu projektu. Čakajú nás konzultácie s autorkami víťazného návrhu a jeho prípadné pripomienkovanie. Výsledkom bude pretavenie idey do stavebnej dokumentácie a následne spoznáme výšku nákladov na realizáciu,“ dodal Brendza.

Objektívom: Vizualizácie námestia mesta Stropkov
6
Galéria
Zdroj: mesto Stropkov
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM