Rôzne

ZVLÁŠTNE rozuzlenie k vymenovaniu viceprimátora: Prečo zástupcom nebude Mochnacký?

Primátor František Oľha tvrdí, že ho vymenovať nemôže, keďže nedokáže naplniť podmienky KDH.

Ilustračný obrázok k článku ZVLÁŠTNE rozuzlenie k vymenovaniu viceprimátora: Prečo zástupcom nebude Mochnacký?
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková

Novým prvým zástupcom primátora mesta Prešov napokon nebude Rastislav Mochnacký, o ktorom sa vravelo, že môže nahradiť Richarda Drutarovského. Ten vo funkcii skončil k 31. júlu.

Túto funkciu ponúkli najprv poslancovi a predsedovi poslaneckého klubu KDH v mestskom zastupiteľstve Rastislavovi Mochnackému.

Viacero bodov nad rámec

Primátor František Oľha tvrdí, že ho vymenovať nemôže, keďže nedokáže naplniť podmienky KDH.

Oľha uviedol, že Mochnackému ponúkli post v rámci korektnosti, ale aj so zohľadnením všetkých osobnostných a profesionálnych vlastností.

KDH si však podľa primátora v rokovaniach presadilo viacero bodov nad rámec ich paritného zastúpenia v mestských štruktúrach.

Spolu s vymenovaním ich poslanca za viceprimátora mestský koordinačný výbor strany KDH podľa jeho slov požadoval, navyše, nielen post predsedu dozornej rady Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP), ale aj zisk ďalšieho miesta v mestskej rade, funkciu predsedu majetkovej komisie, ako aj záruku podpory ich návrhov v zastupiteľstve na odborníkov do štruktúr DPMP.

Boli to podľa slov primátora všetko podmienky, ktoré aj na úkor najsilnejšieho poslaneckého klubu v meste dokázali akceptovať a spoluprácu potvrdiť vymenovaním nového viceprimátora.

Dohoda bola na spadnutie

„V čase, keď bola dohoda už na spadnutie, nás však mestský koordinačný výbor KDH zaskočil odpoveďou, v ktorej síce ponuku na vymenovanie Rastislava Mochnackého akceptoval, ale podmienil to novými rokovaniami o ďalších podmienkach, ktoré bližšie nešpecifikovali,“ vyhlásil Oľha.

A podotkol, že práve z tohto dôvodu nedokáže Mochnackého vymenovať za prvého viceprimátora mes­ta.

„Boli sme pripravení sa dohodnúť, akurát sme potrebovali si ujasniť niektoré detaily budúcej spolupráce. Z toho dôvodu sme prekvapení z rýchlosti niektorých rozhodnutí. Dobré dohody potrebujú čas a upresnenie obsahu ďalších krokov,“ uviedol pre TASR Mochnacký.

Nový zástupca

Oľha skonštatoval, že Mochnackého vníma ako výbornú voľbu, nie však jedinú.

„Pretože kvalitných ľudí a adeptov na tento post je, samozrejme, viac. Jedným z nich je aj poslanec Martin Ďurišin, ktorý túto ponuku prijal a stáva sa tak prvým zástupcom primátora,“ dodal.

Poznámka: Tlačová agentúra TASR sa pokúsi získať stanovisko KDH.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM