Ľubomír Hudačko Rôzne

Zabodovala na plnej čiare: Prvá etapa prešovského severného obchvatu je STAVBOU roka!

Zaujímavosťou je aj to, že technická budova pri tuneli je prvou v rámci našej diaľničnej siete, ktorá má zelenú strechu.

Ilustračný obrázok k článku Zabodovala na plnej čiare: Prvá etapa prešovského severného obchvatu je STAVBOU roka!
12
Galéria

Projekt R4 Prešov, severný obchvat, I. etapa získal zásadné ocenenie. Národná diaľničná spoločnosť o tom informuje na sociálnej sieti.

„Stavba získala nielen Cenu za použitie progresívnych stavebných výrobkov a inovatívnych postupov výstavby, ale aj Hlavnú cenu v kategórii Inžinierske stavby“ vysvetľuje NDS.

Má dĺžku 4,3 kilometra, jeho súčasťou je vyše kilometra dlhý tunel Bikoš a objektovú skladbu stavby tvorilo spolu 151 objektov, z toho 135 stavebných objektov a 16 technologických objektov.

Zelená strecha

Úsek sa budoval 4 roky.

„Tunel Bikoš je najsuchším tunelom na Slovensku, pretože má nízky prítok podzemných vôd, čo bolo výhodou ako pri razení a prácach pri výstavbe tunela, tak aj pri prevádzke tunela. Suchosť šetrí peniaze na prevádzku. Zaujímavosťou je aj to, že technická budova pri tuneli je prvou v rámci našej diaľničnej siete, ktorá má zelenú strechu,“ doplnili diaľničiari.

Tá predĺži životnosť budovy a ochráni ju pred klimatickými zmenami. Všetkým projektantom, prípravárom, stavebným dozorom, stavbyvedúcim, všetkým pracovníkom na stavbe blahoželáme.

Objektívom: Obchádzanie Prešova I. etapou severného obchvatu je tu
12
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM