Správy

Vo viacerých ohľadoch je UNIKÁTNY: V Tuneli Bikoš čoskoro zapoja osvetlenie

Tunel, ktorý čoskoro pribudne do prevádzky, má dĺžku 1,15 kilometra a bude sa v ňom dať jazdiť rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu.

Ilustračný obrázok k článku Vo viacerých ohľadoch je UNIKÁTNY: V Tuneli Bikoš čoskoro zapoja osvetlenie
Zdroj: Facebook.com/Národná diaľničná spoločnosť

V tuneli Bikoš, ktorý je súčasťou prvej etapy R4 Prešov – severný obchvat, čoskoro zapoja osvetlenie.

Už sú tam osadené ventilátory, technológiou vybavené SOS výklenky, zrealizovaný požiarny vodovod a prebieha montáž hlavného aj vodiaceho osvetlenia či sieťových káblov.

Ako informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková, takisto realizujú napojenie tunela na prevádzkovo-technologický objekt.

Suchosť tunela výhodou

Tunel, ktorý čoskoro pribudne do prevádzky, má dĺžku 1,15 kilometra a bude sa v ňom dať jazdiť rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu. Je to dvojrúrový tunel s tromi priečnymi prepojeniami a siedmimi SOS výklenkami v každej rúre.

„Bikoš je vo viacerých uhloch pohľadu unikátny, vykazuje mimoriadne nízky prítok podzemných vôd. ‚Suchosť‘ tunela predstavovala veľkú výhodu pri razení a uľahčí aj prevádzku tunela. Tá bude finančne nenáročnejšia popri ‚suchosti‘ aj vďaka inteligentnému LED diódovému systému osvetlenia,“ povedala Žgravčáková.

Čo sa týka ostatných častí stavby, podľa jej slov by v križovatke Prešov mali už o pár týždňov realizovať kladenie obrusnej asfaltovej vrstvy.

Uložia liaty asfalt

„Na prístupovej ceste k južnému portálu tunelu Bikoš sa realizujú žľabovky a konštrukcia vozovky, na ceste k severnému portálu je položená prvá asfaltová vrstva. Na mostoch realizujeme rímsy, odvodnenie a injektáž. V nasledujúcom období budeme na mostoch priebežne ukladať liaty asfalt, následne asfaltové vrstvy a práce budú pokračovať montážou zvodidiel,“ priblížila Žgravčáková.

Severný obchvat mesta má dĺžku 4,3 kilometra a motoristom ušetrí približne desať minút.

NDS predpokladá intenzitu dopravy v počte 15-tisíc vozidiel za 24 hodín. Zhotoviteľom je Váhostav-SK a TuCon. Zmluvná cena predstavuje 142 876 816 eur. Stavba je financovaná zo štátneho rozpočtu. Predpokladaný termín odovzdania je plánovaný v lete tohto roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM