Ľubomír Hudačko Správy

S takým vybavením je široko-ďaleko jediný: Prešovská nemocnica má UNIKÁTNY prístroj

Riešenie založené na umelej Inteligencii je navrhnuté tak, aby sa znížil počet nepodarených snímok či minimalizovala radiačná záťaž pre pacienta.

Ilustračný obrázok k článku S takým vybavením je široko-ďaleko jediný: Prešovská nemocnica má UNIKÁTNY prístroj
Zdroj: TASR/František Iván

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J.A.Reimana (FNsP) v Prešove majú novinku. Dnes24.sk o tom informoval jej riaditeľ Ľubomír Šarník.

„Spustili sme do prevádzky najmodernejší RTG prístroj, ktorý je v tejto chvíli jediný s týmto softvérovým vybavením v regióne strednej a východnej Európy. Jeho cena je 426-tisíc eur a je navrhnutý tak, aby pomáhal rádiologickým technikom vytvárať konzistentne, vysokokvalitné obrázky na prvý záber,“ vysvetlil.

Umelá inteligencia

Technológia 3D kamery a inteligentná automatická analýza pomáha podľa jeho slov pri vyberaní správnych nastavení vzhľadom na habitus pacienta ako aj správnej vyšetrovacej techniky.

„Toto riešenie založené na umelej Inteligencii je navrhnuté tak, aby znížil počet nepodarených snímok, minimalizovalo radiačnú záťaž pre pacienta, opti­malizovalo celé vyšetrenie a umožnilo zamedziť snímkovaniu v prípade pohybu pacienta, čo významne zvýši radiačnú bezpečnosť najmä pri vyšetrovaní detí ako aj nespolupracujúcich pacientov,“ dodal na záver Šárnik.

ilustračné foto    

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM