Správy

Prešovská radnica prehrala súd, mala porušovať zákon: Teraz sa kvôli odpadu obáva POKUTY!

Mesto viackrát vypisovalo novú elektronickú súťaž. Konaním porušilo zákon o verejnom obstarávaní tak, že zákazku rozdelilo s cieľom vyhnúť sa nadlimitnému postupu.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská radnica prehrala súd, mala porušovať zákon: Teraz sa kvôli odpadu obáva POKUTY!
Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Prešovská radnica podľa informácií RTVS prehrala súd v spore s Úradom pre verejné obstarávanie. „Pred vyše piatimi rokmi úrad skonštatoval, že radnica spôsobom, akým vyberala firmu na nakladanie s odpadom, porušovala zákon. Mesto sa teraz obáva vysokej pokuty,“ vysvetľuje verejnoprávna televízia.

Namiesto riadnej súťaže Prešov viackrát po sebe asi každé dva mesiace, vypisoval novú elektronickú súťaž.

Porušený zákon

Úrad skonštatoval, že radnica pochybila.

„Mesto Prešov svojím konaním porušilo zákon o verejnom obstarávaní tak, že zákazku rozdelilo s cieľom vyhnúť sa nadlimitnému postupu,“ spresnil pre RTVS Jozef Gabík, riaditeľ tlačového odboru Úradu pre verejné obstarávanie.

Mesto s odvolaním neuspelo a obrátilo sa na súd. Krajský súd v Bratislave žalobu zamietol. Ako teda reaguje bývalá primátorka? Tá pochybenia odmieta.

Elektronické súťaže podľa nej museli robiť, lebo sa dostali pod časový tlak. Pôvodnú riadnu súťaž im zrušila Rada Úradu pre verejné obstarávanie.

Reakcia exprimátorky

„Určite nebol zámer obchádzať zákon o verejnom obstarávaní, preto sme sa to snažili robiť ako elektronickú aukciu. My sme mohli úplne obísť zákon, s niekým sa dohodnúť a pokutu by sme dostali tak či tak,“ uviedla pre RTVS Andrea Turčanová, exprimátorka mesta.

Ostala tak posledná možnosť, ktorú mesto využilo. Ide o podanie sťažnosti. „Právne stanovisko bolo, že veľmi nepravdepodobné, aby po tak dlhom čase a po všetkých stupňoch, ktoré rozhodli v neprospech mesta, bola tá sťažnosť úspešná. Ale využil som aj ten posledný opravný prostriedok,“ dodal k téme súčasný primátor František Oľha. O sťažnosti rozhodne po jej doručení Najvyšší správny súd.

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM