Správy

NOVINKA na Prešovskej univerzite: Silu športovcom meria JEDINÝ takýto prístroj na Slovensku

V centre, ktoré bolo založené v roku 2014 a je diagnostickým pracoviskom fakulty, prebieha najmä edukačný proces študentov.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA na Prešovskej univerzite: Silu športovcom meria JEDINÝ takýto prístroj na Slovensku
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Diagnostické centrum Fakulty športu (FŠ) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove slúžiace na výučbu, výskum, ale aj diagnostické a poradenské služby pre športovcov, prešlo výraznou obnovou.

Vďaka investícii vo výške 150-tisíc eur sa podľa hovorkyne univerzity Anny Polačkovej dostalo na úroveň moderných zahraničných výskumných centier.

V centre, ktoré bolo založené v roku 2014 a je diagnostickým pracoviskom fakulty, prebieha najmä edukačný proces študentov. Realizujú sa v ňom i výskumné úlohy doktorandov a vysokoškolských učiteľov.

Za 150-tisíc eur

„Pre športujúcu i nešportujúcu verejnosť centrum poskytuje diagnostické a poradenské služby zamerané na pomoc pri oslabeniach spôsobených športom, respektíve nedostatkom pohybovej aktivity,“ priblížil prodekan pre vedu a rozvoj FŠ Pavol Čech, ktorý je zároveň aj koordinátorom centra.

Aktuálne ukončená čiastočná rekonštrukcia priestorov a modernizácia diagnostickej infraštruktúry bola realizovaná z účelovej dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v celkovej výške 150-tisíc eur.

Jediný na Slovensku

Na modernizáciu a obnovu diagnostickej infraštruktúry bola použitá čiastka 130-tisíc eur, zvyšných 20-tisíc eur bolo vyčlenených na nevyhnutné stavebné úpravy.

Rekonštrukcia zahŕňala aj komplexnú výmenu elektroinštalácie a svetelných zdrojov zodpovedajúcich požiadavkám na realizáciu diagnostických procedúr.

V rámci modernizácie diagnostickej infraštruktúry bol zakúpený profesionálny bežecký pás, bicyklový ergometer. Ten je jediným na Slovensku.

Do centra pribudol aj izokinetický dynamometer, ktorý je využiteľný v tréningovej, rehabilitačnej, ale hlavne diagnostickej sfére podpory budovania výkonu športovcov a podpory zdravia bežnej populácie.

Najviac s hokejistami

„Vďaka zrealizovanej obnove priestorov a modernizácií diagnostickej infraštruktúry je už možné v centre vykonávať komplexnú diagnostiku pohybových predpokladov športovcov rôznej výkonnosti, ako aj výrazne rozvíjať výskumný potenciál v oblasti starostlivosti o aktívne zdravie obyvateľstva prostredníctvom diagnostiky a poradenstva s ohľadom na pohybovú aktivitu,“ zdôraznil dekan FŠ Pavel Ružbarský.

Diagnostické centrum počas svojej činnosti spolupracovalo a spolupracuje s viacerými osobnosťami športu.

Najviac je rozvinutá spolupráca s hokejistami, kde sa diagnostické centrum podieľalo na diagnostike hráčov A mužstva HC Košice a HK Poprad.

„Okrem hokeja sme spolupracovali aj s hádzanárskym klubmi, niekoľkonásobnými majstrami Slovenska, Iuventa Michalovce a Handball team Tatran Prešov. V rámci volejbalových klubov sú to VK Mirad UNIPO Prešov či ženský klub VK Prešov. Na individuálnej báze spolupracujeme aj s futbalistami, atlétmi, cyklistami, plavcami, bežcami a športovcami ďalších športových odvetví,“ dodal Čech.

Objektívom: Univerzita má nový prístroj, je jediný na Slovensku
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM