Správy

Do otvorenia ostáva 5 mesiacov: NOVÉ zábery z postupu prác I. etapy obchvatu Prešova

Tretie najväčšie mesto na Slovensku už vyše roka motoristi obchádzajú z juhozápadu. V lete sa majú dočkať aj na severe.

Ilustračný obrázok k článku Do otvorenia ostáva 5 mesiacov: NOVÉ zábery z postupu prác I. etapy obchvatu Prešova
10
Galéria

Nový rýchlostný obchvat Prešova bude v lete realitou, hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková uviedla, že na stavbe R4 Prešov – severný obchvat, I. etapa prebiehajú práce na nosných konštrukciách mostov a dokončujú sa vrstvy vozoviek. Tento vyše štvorkilometrový úsek podľa nej ušetrí motoristom niekoľko minút cestovania a šetriť však bude aj prešovské cesty.

21-tisíc áut denne

„V súčasnosti takisto pokračujú práce na technológii tunela Bikoš a okrem toho už priebežne prebiehajú aj preberacie a kolaudačné konania jednotlivých stavebných objektov,“ priblížila hovorkyňa. Z pripravenej analýzy podľa nej vyplýva, že motoristom idúcim zo severu na západ alebo opačne, ušetrí nová cesta zhruba desať minút jazdy v závislosti od dopravnej situácie v Prešove. Ešte v prvom roku prevádzky odhaduje NDS priemernú dennú intenzitu dopravy na tomto úseku zhruba na 12-tisíc vozidiel.

„Druhá metropola východného Slovenska tak bude odbremenená o ďalšie tisícky áut. Dlhodobé prognózy sú ešte priaznivejšie v prospech Prešovčanov, v desaťročnom horizonte očakávame intenzitu zhruba 21-tisíc áut denne. Skokový nárast z roku otvorenia na prvé desaťročie prevádzky nám analýzy ukázali preto, lebo v tom čase sa už počíta aj s prevádzkou druhej etapy, ktorá významne zvýši dopravnú intenzitu aj na prvej etape úseku,“ uviedla Žgravčáková.

Zintenzívnenie dopravy

Tretie najväčšie mesto na Slovensku už vyše roka motoristi obchádzajú z juhozápadu. Prešovská D1 v značnej miere podľa diaľničiarov odľahčila mesto od tranzitnej dopravy, v priemere úsekom D1 Prešov, západ – Prešov, juh prejde približne 12-tisíc áut denne. „Maximum sme namerali koncom augusta, kedy intenzita dopravy stúpla až na 20-tisíc vozidiel za 24 hodín,“ upozornila hovorkyňa. Dopravu aj na tomto úseku čoskoro zintenzívni otvorenie prvej etapy severného obchvatu.

Žgravčáková dodala, že pri úseku R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa aktuálne prebieha verejné obstarávanie. Bude mať dĺžku 10,2 kilometra a motoristom idúcim z východu na západ alebo opačne spoločne s I. etapou ušetrí do 10 minút cestovania, v dopravných špičkách aj viac. „V roku spustenia úseku do prevádzky očakávame priemernú dennú intenzitu dopravy približne na úrovni 12 500 áut. Zhruba v desaťročnom horizonte po otvorení predpokladáme, že intenzita stúpne zhruba na 14-tisíc vozidiel za 24 hodín,“ uzavrela hovorkyňa.

Objektívom: Postup prác na I. etape severného obchvatu Prešova
10
Galéria

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM