Rôzne Rôzne

Zrazu uvideli niečo, čo u nás ešte nikto nepozoroval: Pracovníkom sa pred očami zjavil najvzácnejší druh mloka!

O naozaj nevšedný a krásny zážitok mali postarané. Pracovníkom sa zrazu pred ich očami zjavil najvzácnejší druh mloka. Ide o vôbec prvé pozorovanie tohto druhu!

Ilustračný obrázok k článku Zrazu uvideli niečo, čo u nás ešte nikto nepozoroval: Pracovníkom sa pred očami zjavil najvzácnejší druh mloka!
Zdroj: TASR

Pracovníci Správy Národného parku (NP) Poloniny pozorovali netradičný druh mloka dravého. „Na genofondovej lokalite pre obojživelníky v katastri obce Zboj, kde sa vyskytovali depresívne jamy, to je skupina izolovaných jám s trvalou vodnou hladinou, sa vyskytujú ohrozené, významné a chránené druhy. Práve tu, v nadmorskej výške 256 metrov, sme pozorovali mloka dravého,“ uviedla krajinárka Martina Vlasáková.

Podľa jej slov ide o prvé pozorovanie tohto druhu u nás. „Jeho výskyt bol potvrdený až v roku 1997 v oblasti Znojemska, kde zasahuje zo severného Rakúska,“ povedala Vlasáková s tým, že na Slovensku výskyt mloka dravého známy nie je, najbližšie je v súčasnosti registrovaný v Českej republike v povodí Dyje.

Najvzácnejší druh mloka

Podľa krajinárky sa od ostatných mlokov nachádzajúcich sa v území NP Poloniny líši mlok dravý tým, že má nápadne veľké previsnuté pysky. „Je to najmenej známy a vôbec najvzácnejší druh mloka. Samce dorastajú do veľkosti 12 až 15 centimetrov a samice do 14 až 18,“ uviedla Vlasáková. Je hnedo až hnedo-šedo sfarbený, ale jeho sfarbenie je variabilné a má lokálny charakter. Hrdlo má zafarbené oranžovo, brucho oranžovočervené s nepravidelnými škvrnami. Vo vode sa živí larvami hmyzu, červami, žubrienkami, drobnými chrobákmi a podobne. „Dokáže uloviť i mláďatá mlokov a dožíva sa 25 až 30 rokov," konkretizovala krajinárka Správy NP Poloniny v Stakčíne.

Indikátory čistoty vody

Mlok dravý je zaradený v zozname chránených druhov živočíchov, taktiež sa nachádza v zozname živočíchov chránených bernským dohovorom. Mloky sú indikátormi čistoty vody. V území NP Poloniny v rámci inventarizačných výskumov boli zistené aj salamandra škvrnitá, mlok veľký, vrchovský, karpatský a bodkovaný. Počas monitoringu mlokov v rokoch 2013 – 2016 v rámci projektu Štátnej ochrany prírody SR „Príprava a zavedenie monitoringu biotopov a druhov a zlepšenie sprístupňovania informácií verejnosti“ pracovníci Správy NP Poloniny na území zistili výskyt prevažne mloka vrchovského a mloka veľkého.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM